Foto: Edina Halilovic

Stopp för råvaror från skånska bönder

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största biogasanläggning i Jordberga stoppar nu råvaror från skånska bönder. Den danska konkurrensen har blivit för tuff och man måste hitta billigare alternativ.

Imorgon kommer den sista lasten med skånsk majs till Jordberga biogasanläggning.

– Vi har sagt upp alla avtal och inte skrivit några nya inför nästa år, så det kommer påverka många. Inte bara de som odlar utan även de som skördar och kör hit det, säger Örjan Brönmark.

200 miljoner kronor lades på att bygga anläggningen, som togs i drift för tre år sedan. Det är de skånska lantbrukarna som levererat både majs och helsäd hit, men nu är det stopp, vilket tidningen ATL var först med att rapportera.

Skånska grödor för dyra

Den danska biogasen har blivit så pass billig i jämförelse med den svenska att de skånska grödorna nu anses vara för dyra.

– V i kan inte konkurrera med de danska  priserna på grund av subventioner i Danmark, säger Örjan Brönmark.

– Vi tjänar ingenting på anläggningen längre. Har man så påtagligt stora skillnader mellan grannländerna som vi nu har, där Danmark i princip subventionerar hela produktionskostnaden av gasen så är det klart att det drabbar den svenska verksamheten i stort, säger Marcus Olsson, VD på företaget Gasum som äger anläggningen.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

EU:s politiker vill också fasa ut odlade grödor från biogastillverkningen. Anläggningen i Jordberga har nu även förlorat sin största kund Eon och för att överleva satsar man nu istället på att köpa in avfall och kasserade grönsaker.

– Dels har vi reducerat produktionen och dels styr vi om till andra typer av råvaror som är restproduktbaserade, säger Marcus Olsson.

– Vi hoppas innerligt att vi kan hitta nya kunder och att vi kan bli bättre, att vi kan producera med billigare subtrat och ändå klara att producera gas så att vi kan konkurrera, säger Örjan Brönmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.