Skånsk varg fotograferad 2021 med viltkamera. Foto: Länsstyrelsen Skåne

Skånska vargreviret drabbat av skabb

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har bekräftat att en eller flera vargar i reviret på Linderödsåsen i Skåne drabbats av rävskabb.

– Vi har kunnat konstatera det efter att ha studerat bilder i våra viltkameror, säger vilthandläggare David Börjesson på Länsstyrelsen Skåne.

Skabb är ett kvalster som ger upphov till klåda och kan infektera flera arter såsom varg, räv och lodjur. Skvabbkvalster kan överleva kortare tid vid platser där infekterade djur vistas. Även hundar kan drabbas.

Överlevnaden hos smittade vargar är större än hos smittade rävar och lodjur. Ofta verkar skabbangrepp hos vuxna vargar kunna läka ut medan överlevnaden anses vara sämre för valpar.

– Vi har hittills inte sett någon varg som i nuläget bedöms vara så sjuk att någon åtgärd är motiverad, säger David Börjesson, i ett pressmeddelande på torsdagen.

Får skjutas under jakt

Länsstyrelsen har under veckan fått samtal om hur man ska agera om man under ordinarie jakt ser en varg drabbad av skabb.

I jaktförordningens paragraf 40 c anges att ”Anträffas frilevande vilt så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark”.

– Det är personen som avlossar skotten som själv är ansvarig och behöver därför vara helt säker på sin bedömning och kunna motivera sitt beslut om att det djur som avlivats var i så dåligt skick att det inte kunnat klara sig. Om man skjuter en varg med stöd av paragraf 40 c ska detta anmälas till polisen. Polisen kommer skicka in djuret till SVA som gör slutlig bedömning, säger länsstyrelsens vilthandläggare David Börjesson.

I klippet nedan ser du vargar på Linderödsåsen i slutet av 2021 revirmarkera framför länsstyrelsens kameror:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vargparet markera sitt revir – mitt framför en av länsstyrelsens kameror. Foto: Länsstyrelsen Skåne

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet