Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niels Paarup-Petersen förklara vad det är han vill att ska ske i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Skånske riksdagsledamoten kräver beslut om elpriserna innan valet

Uppdaterad
Publicerad

I veckan slogs nya elprisrekord i Skåne och till dagens möte i näringsutskottet föreslår skånska riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) partiöverskridande diskussioner för att hitta akuta lösningar.

– Det jag verkligen hoppas på är att alla partier inser att nu måste vi komma till konkret handling, säger han innan mötet.

Han menar att beslut behöver fattas innan valet i september då en ny regeringsbildning dessutom kan dra ut på tiden.

Elpriserna i Skåne

– Valet är viktigt och vi kan diskutera kärnkraft och hur mycket vi ska ha och allting sådant jättemycket men när det kommer till att lösa den här situationen så hoppas jag alla partier förstår att vi inte kan vänta i tre månader.

Många förslag

Under det senaste året och i valrörelsen i stort har många partier kommit med olika förslag på lösningar på de höga elpriserna.

– Det hjälper ju inte att vi har fyrtio olika förslag, det som behövs är att vi har tre-fyra stycken som blir av, säger Niels Paarup-Petersen.

Han menar att man efter valet bör se över elprisområdena, där elpriserna är högst i södra Sverige , men att man nu behöver hitta en lösning för att elräkningarna inte ska vara för dyra för vare sig privatpersoner eller företag.

– Kortsiktigt måste vi se till att de hundratals miljarder som kommit in till staten i avgifter till Svenska Kraftnät, hur kan vi föra tillbaka de pengarna till de som sitter med extrema räkningar i vinter?

Paarup-Petersens förslag fick inte gehör i näringsutskottet under torsdagsförmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet