Hovrätten över Skåne och Blekinge skärper straffet för styrelsemedlemmen. Foto: Johan Nilsson/TT

Skärpt straff för bostadsrättssvindel i Malmö

Publicerad

Dyr klocka, flygresa och gratis användning av fyra hyrbilar – styrelsemedlemmen i en av landets största bostadsrättsföreningar dömdes först till fängelse i ett år och tre månader efter att ha tagit emot mutor värda drygt 870 000 kronor. Nu skärper hovrätten straffet.

Mutorna kom från representanter för företag som bostadsrättsföreningen hade mångmiljonaffärer med. I den omfattande svindlerihärvan som utspelat sig i bostadsrättsföreningen Ida i Malmö dömdes ytterligare två personer som betalat mutorna till fängelse – i ett år respektive tre månader.

När ärendet nu avgörs av hovrätten över Skåne och Blekinge står det klart att styrelsemedlemmen döms till ytterligare en månads fängelse. Rätten bedömer att de mutor han tagit emot snarare varit värda närmare en miljon kronor.

Fler straff skärps

Även straffet för en företagare skärps. Han döms nu till ytterligare en månad i fängelse, för grovt givande av muta.

Bostadsrättsföreningen, som nu har en ny styrelse, betalade under en treårsperiod miljontals kronor för olika bygg- och renoveringsprojekt med lånade pengar. Föreningen misstänks ha blivit blåst på pengar genom att projekten i vissa fall inte blev av eller att kostnaderna var orimligt höga

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer