Att ett terrordåd skulle kunna hända i Malmö finns med på agendan när säkerheten diskuteras inför Malmöfestivalen. Foto: TT

Skärpta säkerhetsrutiner i Malmö efter terrordåden

Publicerad

Vid måndagens terrordåd vid en popkonsert i Manchester dödades 22 personer när en bomb exploderade.

Att något liknande skulle kunna hända i Malmö finns med på agendan när säkerheten diskuteras inför Malmöfestivalen.

Precis när Ariana Grandes konsert var slut på sent på måndagskvällen briserade en bomb i anslutning till arenan i Manchester och 22 människor, flera av dem barn, miste livet.

Brittisk polis klassar händelsen som ett terrordåd och IS har tagit på sig skulden. Liknande scenarior finns med på agendan när säkerheten diskuteras på Malmö Arena och inför Malmöfestivalen.

”En punkt på vår agenda”

Under lördagen spelas SM-finaler i handboll för både damer och herrar i Malmö Arena. Mycket folk kommer att samlas både i och utanför arenan som vid idrottsevenemang har en kapacitet att rymma nästan 13.000 personer. De senaste årens terrordåd har gjort att man har fått tänka om kring säkerheten på arenan.

– Sedan Paris, Bryssel och Nice så ligger detta alltid som en punkt på vår agenda, säger Magnus Berggren, säkerhetschef på Malmö arena.

– Vi har inte gjort några direkta förändringar nu efter dådet i Manchester. Detta är en polisiär sak och vi får underrättelse av polisen om vi behöver öka säkerheten ytterligare.

”Jag måste tänka det värsta”

Det är Magnus Berggren som ytterst är ansvarig för säkerheten inne på arenan medan polisen ansvarar för säkerheten utanför. Men gränsen är flytande när köerna ringlar sig långa en bra bit utanför ingångarna. I Manchester briserade bomben utanför arenan.

– Det är fruktansvärt det som hänt och man vill ju inte att det ska hända här. Men jag har ju den rollen att jag måste tänka det värsta och sen är man jätteglad när allt har gått bra, säger Magnus Berggren.

Efter de senaste årens terrordåd har arenan mycket tätare kontakt med polisen än tidigare.

– Vi levde i en bubbla tidigare och tänkte att i det här diplomatlandet som hjälper andra händer det ingenting, men vi har fått tänka om, säger Magnus Berggren.

Svårt att bedöma hot

Även arrangörerna av Malmöfestivalen har fått tänka en extra gång på säkerheten de senaste åren. Förra året handlade mycket om sexuella trakasserier vid större evenemang efter händelser i bland annat Köln och på ungdomsfestivalen We are Sthlm. Då satte Malmö stad in fler väktare både civila och officiella och man monterade podier mitt i publikhaven för att för en bättre överblick. Det arbetet kommer att fortsätta även i år, men nu måste staden ta in även andra aspekter.

– Det är en superknepig fråga att behandla för det handlar om öppna tillställningar på allmän plats. Det är svårt att bedöma varifrån eventuella hot skulle kunna komma, säger Martin Lundin, avdelningschef på gatukontoret i Malmö stad.

Efter terrordådet i Stockholm bestämdes att höj- och sänkbara pollare skulle monteras på Stortorget i Malmö för att förhindra att fordon skulle kunna köra in i stora folkmassor.

– Men i Manchester var ju tillvägagångssättet helt annorlunda så det är jättesvårt att täcka in alla eventuella hotbilder, säger Martin Lundin.

Evenemang kan ställas in

Precis som för Malmö arena är det polisens bedömningar som får avgöra om och hur pass mycket säkerheten ska skärpas. Bedömer polisen att hotbilden mot ett evenemang är stor ställer kommunen helt enkelt in.

-Men nu efter Manchesterdådet har inte säkerhetsnivån ändrats. Alla blir på tårna när det händer, det är inte konstigt, men säkerheten är något vi jobbar med kontinuerligt.

Malmö stad har sedan en tid tillbaka en särskild säkerhetsgrupp. Personalen har varit på konferenser för att lära sig och ta del av andra organisationers och länders säkerhetsarbete. Marint Lundin menar att det gäller att inte stirra sig blind på säkerheten vid stora evenemang utan även se över hur stadsbilden ser ut dagligen.

Varje dag vid rusningstid rör det sig stora mängder folk på bland annat Gustav Adolfs torg.

– Det är det som är så lömskt. Är risken eller hotet större vid en tillställning än en vanlig dag?

Arrangörernas ansvar

När det gäller konserterna med Håkan Hellström och Per Gessle på Mölleplatsen och Big Slap på tallriken i Pildammsparken är det arrangören av evenemangen som ansvarar för säkerheten tillsammans med polisen. För Malmöfestivalen finns det förslag på konkreta åtgärder med Martin Lundin vill inte gå närmare in på vilka av säkerhetsskäl.

– Det kan ju vara en risk och utgöra ett hot i sig att avslöja de konkreta åtgärderna vi planerar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.