Skärpta sjukregler stärker kommunekonomin

Publicerad

Malmös budget i ett slag med 215 miljoner kronor. Det är försäkringsbolaget AFA som ger återbetalning på premierna för sjukförsäkringen.

Det ändrade sjukförsäkringssystemet har inneburit att kommunerna har betalat ut betydligt mindre i sjukförsäkringar. I november ska försäkringsbolaget AFA göra en återbetalning av premier från 2007 och 2008.

 Sveriges Radio Malmöhus har kartlagt effekterna för Skånes kommuner.

Det handlar om en sammanlagd förstärkning av de skånska kommunkassorna med över 700 miljoner kronor. Mest får Malmö, i november väntar en utbetalning på 215 miljoner kronor.

Men några nysatsningar är inte att räkna med för malmöborna.

– Pengarna kommer inte som någon överraskning, understryker kommunalrådet Ilmar Reepalu. De har vi haft med i budget hela tiden.

– De leder inte heller till något överskott. Pengarna innebär att vi nu ligger ganska nära balans i budget med de nedskärningar som har gjorts i stadsdelarna.

I andra skånekommuner planerar man för allt från förstärkningar i skolan till förbättrat vägunderhåll enligt radions enkät

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer