Foto: TT

Skärpta straff för tiggeri i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen i Danmark vill stoppa ”romska ligor” i Köpenhamn och föreslår en skärpning av straffen till två veckors fängelse.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmusen, Ventre, presenterade på onsdagskvällen ett lagförslag som innebär att ”otrygghetsskapande tiggeri” ska ge två veckors fängelsestraff. Det är en fördubbling mot dagens en veckas fängelse och innebär en skärpning från dagens villkorligt till ovillkorligt straff, skriver Politiken.

– Det vi är vittne till hör på inget sätt hemma i vårt samhälle. Därför föreslår regeringen en fördubbling av straffen för tiggeri, sa Lars Løkke Rasmussen i Folketinget i gårkväll.

Han konstaterar att, det han kallar ”romska ligor”, är ett allvarligt problem som bekymrar många danskar.

– Det vet jag eftersom jag själv är en av dem som bor i Köpenhamn.

Reglerna mot tiggare i Danmark skärptes redan den första april då det blev förbjudet att bygga eller befinna sig i läger som skapar otrygghet i närområdet.

Det ny lagförslaget väntas antas i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.