”Jag skulle aldrig kunna leva med mig själv för att jag gör ett fel utifrån regelverket och en person skickas till ett land där det är krig, kanske blir torterad och mördad”, säger Jeanette Bohman Foto: Patrik Cegrini/SVT

Skatteverket bad henne hitta på ett personnummer

Uppdaterad
Publicerad

Jeanette Bohman är trött. Och arg. Och less på allt krångel, all felaktig information och all snårig byråkrati. Hon driver Skivarps Gästgivaregård och har i månader försökt reda ut hur man går till väga för anställa en asylsökande.

– Jag möter många asylsökande och ser förtvivlan i deras ögon och att de vill ha någonting att göra. Det är så fruktansvärt att inte känna sig behövd. Och jag tror det är viktigt att vi låter de här människorna känna sig behövda och inte bli bidragsfall, säger hon.

Asylsökande som uppfyller vissa krav, till exempel redovisade id-handlingar, har rätt att bli undantagna från skyldigheten att ha arbetstillstånd och kan därmed jobba i Sverige. De har beviljats det som Migrationsverket kallar AT-UND.

Den asylsökande som Jeanette Bohman ville anställa har blivit beviljad just ett sådant undantag. Men för att reda ut hur man anställer någon med AT-UND krävdes tio olika samtal till tio olika handläggare, enligt Jeanette Bohman. Till slut fick hon beskedet att det bara var att anmäla anställningen. Första prövningen avklarad.

Samordningsnumret dröjde

Sedan kom nästa prövning: skatten. På Migrationsverkets hemsida står det att man som asylsökande måste vända sig till Skatteverket för att få ett samordningsnummer, ett slags tillfälligt personnummer, för att kunna betala skatt. Men trots upprepade besök har Jeanette Bohmans anställde inte fått något nummer.

– Personen har varit på Skatteverket flera gånger för att få ett nummer men det har visst inte hänt någonting, berättar Jeanette Bohman.

Har ni fått något svar på varför det dröjer?

-Nej, det har vi inte heller fått.

Lönen betalar Jeanette Bohman ut till ett bankkonto som tillhör en släkting till den asylsökande eftersom hen inte själv har rätt att öppna ett konto. En lösning som fungerar. Men att skicka in kontrolluppgifter för en anställd utan samordningsnummer har visat sig vara desto krångligare

– Jag ringde upp Skatteverket och de sa att ”du får hitta på de fyra sista siffrorna till personnumret”, vilket jag tyckte var konstigt för det kan ju vara någon annan som har det personnumret. Det gör inget sa de för det kommer ändå gå till adressen som du har skrivit in.

Men precis som Jeanette Bohman befarade fick hennes anställde aldrig någon deklaration. Nu har hon tillslut fått information från Skatteverket, efter månader av krångel, att den anställde ska fylla i en blankett om preliminär A-skatt.

”Fått väldigt olyckliga svar”

När SVT Nyheter Skåne träffar Skatteverket berättar skattejurist Pia Blank Thörnroos att det är A-skatten som gör att man får samordningsnumret. Informationen på Migrationsverkets hemsida, och som Jeanette Bohman fått, att den asylsökande behöver ett samordningsnummer för att kunna betala skatt stämmer alltså inte.

Skattejurist Pia Blank Thörnroos vid Skatteverket Foto: Patrik Cegrini/SVT

– I det här fallet verkar det ju verkligen som att den här personen har fått väldigt många olyckliga svar, säger Pia Blank Thörnroos.

– Jag tror att vi på Skatteverket behöver lyfta fram det här med A-skatten i sig så att det blir tydligare. Informationen kan vara svår att hitta. Jag har själv tittat och sett att det är svårt och vi måste också ha blanketter som är tydligare.

”Vi är livrädda för att göra fel”

Den senaste tiden har flera fall uppmärksammats där anställda utvisats på grund av felaktigheter som arbetsgivaren begått. Jeanette Bohman är livrädd att något sådant ska hända hennes anställde och vill till varje pris göra rätt. Men hon förstår att arbetsgivare inte orkar utan ger upp.

– Om det fortsätter på det här sättet så kommer vi inte anställa personer som är asylsökande eller som har tillfälligt uppehållstillstånd för vi är livrädda att göra fel, säger hon.

– Jag skulle aldrig kunna leva med mig själv för att jag gör ett fel utifrån regelverket och en person skickas till ett land där det är krig, kanske blir torterad och mördad. Hur ska jag kunna leva med det?

TV: Se hela inslaget här

På Migrationsverkets hemsida står det att man som asylsökande i första hand ska försörja sig själv under tiden man väntar på att få sin asylansökan prövad. Men Jeanette Bohman tycker att myndigheterna gör det extremt svårt både för asylsökande och arbetsgivare att uppfylla det önskemålet.

– Man kommer som asylsökande till Sverige för att söka skydd och då får man automatiskt bidrag medan man måste ansöka om att få jobba. Det borde väl rimligtvis vara tvärtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.