Skatteverket satsar mot bluffare

Uppdaterad
Publicerad

Blufföretagen omsätter över en miljard kronor om året och nära hälften av dem finns i Skåne. Nu gör skatteverket en satsning på att komma åt dem tidigare.

– Vi samverkar med Svensk handel och Förenade bolag. Så fort det dyker upp ett misstänkt blufföretag på deras varningslistor så får vi kännedom om det, säger Charlotte Hoff, samordnare på Skatteverkets södra region.

Satsningen inleddes vid årsskiftet och innebär att Skatteverket tidigt kan kontrollera bokföring och redovisning hos företagen.

– Fortsätter de att missköta sig så kan vi dra in F-skattsedeln, säger Charlotte Hoff.

Kring 30 procent av alla dem som får en bluffaktura betalar. Oftast handlar det om småföretagare.

– Det förekommer hot om inkasso och kronofogden. Man tvingar helt enkelt folk att betala av rädsla.

Hittills har skatteverket kommit in i bilden i ett sent skede, när bolagen redan är tömda på pengar. Genom den nya satsningen hoppas verket kunna stoppa bolagen innan det hunnit gå så långt.

– Jag hoppas att vi ska ha en preventiv verkan också så att antalet nystartade blufföretag minskar, säger Charlotte Hoff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer