Så känner du igen skitstöveln på jobbet Foto: SVT Design

Så identifierar du jobbets skitstövel

Publicerad

Personer med narcissistiska, psykopatiska och macchiavelliska personlighetsdrag är de som ofta skapar problem på jobbet. Magnus Lindén på Lunds universitet har forskat i ämnet. Han har kommit fram till att den här sortens personer ofta får chefsjobb och att de utnyttjar sin ställning för att skälla ut och förminska sina arbetskamrater.

Personerna med den här typen av mörka drag ställer till med mycket bråk på arbetsplatsen. Magnus Lindén menar att de har ett riktigt ”skitstövelbeteende” och att de ofta skäller ut och skrämmer sina arbetskamrater så att de ska känna sig förnedrade.

– Men det är viktigt att inte demonisera personer. De här personlighetsdragen kan ju vara mer eller mindre dominerande beroende på sammanhanget, säger Magnus Lindén, lektor i psykologi vid Lunds universitet till tidningen LUM.

Att skitstövlarna leder till stora kostnader på jobbet är känt i forskningssammanhang sedan tidigare, men hur det hänger ihop med de övriga personlighetsdragen är nytt.

– De attraheras av makt och håller sig gärna nära sin chef och bekräftar dem. Med de mörka dragen följer oärlighet, manipulation och aggression. Ofta är de också verbala och duktiga att koppla på en ytlig charm, säger Magnus Lindén.

För att undvika dem

På till exempel en anställningsintervju är det svårt att avslöja de här individerna. Så ett sätt för att avslöja dem kan vara att prata med flera referenser. Ringer man bara till den nuvarande arbetsplatsen så finns risken att de ger ett bra omdöme för att bli av med personen.

Men psykopaterna har ofta egenskaper som företag letar efter när de ska anställa en chef. De är prestationsdrivna och trivs bäst i ett klimat med konkurrens, där de kan trampa på folk för att klättra uppåt.

– De är orädda, visionära, karismatiska och vågar fatta riskabla beslut men de motiveras av att öka sin egen makt och har inte företagets bästa för ögonen, säger Magnus Lindén till tidningen.

Rådet till den som blir utsatt av en person med de här dragen, är att dokumentera det som händer, undvika personen och försöka få stöd av andra kollegor.

Så här känner du igen en skitstövel

Visa

Narcissisten har en enorm självbild där man överdriver sin egen betydelse och förmåga på bekostnad av andra.

Den machiavelliska personligheten manipulerar andra och känner varken empati eller bryr sig om etik.

Psykopaten kännetecknas av egoism och känslokyla, ett impulsivt spänningssökande och en oförmåga att känna ånger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer