Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enebackeskolan i Höör kommer på torsdagen att sätta in väktare för att se till att vårdnadshavare och anhöriga håller sig till smittskyddsbestämmelserna. Foto: Ida RoosVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skola i Höör sätter in väktare – anhöriga följer inte smittskyddsreglerna

Uppdaterad
Publicerad

Enebackeskolan i Höör kommer på torsdagen att sätta in väktare för att se till att vårdnadshavare och anhöriga håller sig till smittskyddsbestämmelserna. ”Vi tycker mycket om er men ni får stanna utanför våra lokaler!”, skriver skolans rektor i ett mejl som gått ut till vårdnadshavarna.

Enligt Cecilia Palmqvist, biträdande barn- och utbildningschef, så har skolan sedan sent i höstas haft problem med att vårdnadshavare och vuxna inte respekterat smittskyddsbestämmelserna.

– Vi har haft svårt att få vissa personer att förstå att vi måste förhålla oss till Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger hon.

Då det lätt uppstår trängsel i kapprum så ska vårnadshavare och anhöriga hålla sig utanför lokalerna vid hämtning och lämning. Här har det uppstått konfliktfyllda situationer då personer inte har velat lämna lokalerna trots att personalen försökt tala dem till rätta.

– En av åtgärderna har varit att vårdnadshavare ska hålla sig utanför våra lokaler, vilket de flesta har följt. Däremot har vissa personer och anhöriga inte följt det utan går in i våra lokaler, därför måste vi ta in väktare, säger Victoria Berntsson, rektor på Enebackeskolan i Höör.

Hon menar att det är en nödvändig åtgärd för att personalen ska slippa ta olika konfrontationer med de som inte följer reglerna.

”Personalen tycker det är obehagligt”

Sent på tisdagen togs beslutet att ta in väktare för att se till att reglerna uppräthålls. Formerna för hur väktaren ska verka på platsen eller hur länge insatsen kommer att pågå är ännu inte bestämt.

– Detta har varit ett problem som pågått sedan sent i höstas och personalen tycker att det är obehagligt. Vi vill skydda verksamheten och personalen som har annat viktigt att göra än att avvisa personer som inte förstår smittskyddsläget vi befinner oss i, säger Cecilia Palmqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet