Arkivbild Foto: Lien Kyrre, TT

Skolor varnar för olagliga spritfester

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna i Trelleborg går nu ut med en varning för så kallade 16+ fester. Alkohol i stora mängder har serverats och erbjudits till unga under 18 år, utan varken tillstånd eller tillsyn.

– Det handlar om ett nätverk som arrangerar fester där det är en stor mängd alkohol och tonåringar som dricker. Vi ser det som väldigt oroande, säger Karin Jeppsson, kommunens alkohol- och drogförebyggande samordnare.

Festerna har arrangerats utan tillstånd ungefär en gång i månaden i sydvästra Skåne sedan förra året – bland annat i Trelleborg, Svedala och Anderslöv.

Fortsätter trots polisanmälan

Enligt polisen är det personer i 20-årsåldern som arrangerar festerna som riktar sig till unga i 16-årsåldern. Polisen har även påträffat fjortonåringar som varit väldigt berusade och trots polisanmälan har verksamheten fortsatt.

– Man hyr en lokal, bjuder in via Facebook och det har varit helt okontrollerat. Flaskorna står på borden, det är dunkar med vin och väldigt unga människor. Det är folk som är ganska hänsynslösa när de serverar alkohol. Föräldrarna vet nog inte om att barnen är på de här festerna. Det är väldigt allvarligt och det är ingen tillsyn. Vad som helst kan ju hända, säger Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge.

Vill uppmärksamma föräldrar

Eftersom risken finns att festerna anordnas under sommarlovet går skolorna i Trelleborg ut med en varning.

– Vi vill göra föräldrar uppmärksamma på det här, att de ska fråga sina barn var de ska gå. Polisen vill gärna ha in tips om föräldrarna vet att de här festerna är på gång, säger Karin Jeppsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.