Myntet till vänster är från 1660-talet. Det till höger är betydligt nyare. Foto: Privat

Skolbarn hittade 1600-talsmynt i sandlåda

Publicerad

När två barn på Yngsjö skola, utanför Åhus, grävde i sandlådan i april i år gjorde de en upptäckt.

– De var jättelyckliga. ”Vi har hittat en peng”, sa de, säger Mercie Johansson, fritidspedagog på skolan.

Myntet återfanns i jorden under sandlådesanden. Barnen gick in för att skölja av myntet och när de kom ut igen konstaterade de att ”det är jättegammalt”. Närmare bestämt från 1660-talet.

Skolan skrev till länsstyrelsen för att ta reda på vad de skulle göra med myntet. Föremål som härstammar från 1850, eller tidigare, är upphittaren skyldig att anmäla till länsstyrelsen. Nu har de beslutat vad som ska göras med myntet.

”Här har barnen och skolan hanterat den här frågan precis som man ska. De skickade ett brev till oss på länsstyrelsen Skåne där de hade märkt ut var myntet hittades, och frågade oss om råd. Det är ett fint gammalt mynt, men inte så unikt att Riksantikvarieämbetet ansåg att det behövde köpas in. Därför får skolan behålla myntet”, skriver de.

– De tyckte att det var jättespännande, och efter fyndet var det små arkeologer i sandlådan varje dag, säger Mercie Johansson.

Nu kommer myntet att förvaras i ett museiskåp som finns på skolan, där de förvarar äldre föremål från skolans historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.