• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Karl-Johan Hjertström

Skolbarn kompenseras – får ny bussresa

80 barn i Höllviken skulle gå på konsert i Malmö tillsammans med sina lärare. Men ingen buss släppte på barnen trots att de föranmält sin resa. Enligt Skånetrafiken kan man aldrig garantera plats – ändå vill de kompensera barnen.

– Det som har hänt är jättetråkigt. Vi vill kompensera för att det har blivit missförstånd, säger Anna Fjellner, presstalesperson på Skånetrafiken.   

– Tillsammans med Bergkvarabuss vill vi att de ska få sin dag. Vilken annan aktivitet det blir vet jag inte men de kommer att få åka buss och göra någonting tillsammans, säger hon.

Att det blev fel när barnen skulle åka till Malmö Live för att gå på konsert menar Anna Fjellner beror på en rad missförstånd. Främst handlar det om att Skånetrafikens hemsida är otydlig. Det går inte att boka buss för 80 personer. Däremot kan man tre dagar i förväg göra en föranmälan om man är fler än 20 personer. Skånetrafiken kan då se över antalet bussar i trafik på sträckan, men kan aldrig garantera att alla får plats.

Kontakt via chatt

– Problemet är att man får ett svarsmail där det står ”tack för din bokning” och det är fel, för vi kan inte garantera plats. Man kan aldrig boka för 80 personer, vi har inte resurser till det. På bussarna får det bara plats 51 personer, säger Anna Fjellner.

Men Anna Borg, en av elevernas lärare som kontaktade Skånetrafiken på Facebook efter händelsen i onsdags, säger att hon var fullt medveten om att det inte var en bokning. De hade kontaktat Skånetrafiken via chatt-funktionen och frågat hur de skulle gå tillväga för att ta sig till Malmö med 80 barn. Svaret var att de skulle göra en reseanmälan och att bussbolaget skulle höra av sig om det inte funkade.

– Vi har det i vår kopia av chatten. Två gånger skrev de att det brukar inte var några problem och att bussbolaget hör av sig om det inte funkar, säger Anna Borg.

– Jag förstår ju att 80 barn inte får plats på en buss men tänkte att de sätter väl in två extrabussar då och tyckte det var helt fantastiskt. Men det funkade såklart inte.

Ser över system

Beslutet att barnen nu ska bli kompenserade med bussresa till någon aktivitet har inte nått henne men hon blir glad över beskedet.

– Det är ju fantastiskt om det går att ordna, säger hon och fortsätter:

– Barnen har idag lärt sig ordet kompensation och de har lärt sig att man inte ska hata Skånetrafiken utan man kan skriva brev till dem. Nu är detta utagerat för vår del.

Från Skånetrafikens sida kommer man nu att se över anmälningssystemet på hemsidan så det inte blir några fler missförstånd i framtiden. Och för den som vill åka på utflykt med många skolbarn rekommenderar Anna Fjellner på Skånetrafiken att man bokar buss direkt med ett bussbolag.

– Eller får man åka när det inte är rusningstrafik och dela upp sig på flera bussar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer