Hörbyskolan måste få ordning på ekonomin annars dras tillståndet tillbaka. Foto: Tomas Oneborg Oneborg/TT

Skolinspektionen påpekar brister i Hörbyskola

Uppdaterad
Publicerad

Ett skolbolag i Stockholm mister sitt tillstånd att driva skola. Ett annat skolbolag, i Hörby, riskerar att bli av med sitt tillstånd.

Det är första gången Skolinspektionens nya lämplighetsprövning lett till underkännande eller kritik av ägare och ledning.

Bolaget som inte längre får driva friskola heter Elma School AB och driver en grundskola i Rågsved i södra Stockholm med 272 elever.

Eleverna måste nu ställa in sig på att byta skola. Visserligen kan Skolinspektionens beslut överklagas, men beslutet gäller fram till att domstol prövat

-Nu är det många och återkommande brister under lång tid som ligger till grund för vår bedömning att huvudmannen inte är lämplig, säger Helena Boson, jurist vid Skolinspektionen.

Föreläggande för Hörbyskola

Skolinspektionen har dessutom förelagt Hörby Yrkesgymnasium AB att få ordning på sin ekonomi. Om det inte sker kan bolagets tillstånd dras tillbaka. Skolan har ett 50-tal elever,

-De har också visat brister i verksamheten och ekonomiska förutsättningar som inte ser så bra ut. Men de kan kanske räta upp ekonomin, och därför har vi valt att stanna vid ett föreläggande, säger Helena Boson.

Fakta: Lämplighetsprövning

Lämplighetsprövning av ägare och ledning görs i samband med ansökan om nyetablering och vid ansökan om utökad verksamhet.

Lämplighetsprövningen görs också i samband med ordinarie tillsyn.

Vid lämplighetsbedömningen granskas om ägare och personer i ledningen har kompetens och ekonomi för att driva friskola.

Ledningen måste visa att den har kunskaper i bland annat skollag och skolförfattningar, och arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor.

Ledningen ska heller inte ha gjort sig skyldig till grova brott eller ekonomsikt misskött andra verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.