Helena Lundgren, undervisningsråd på Skolverket. Foto: Privat

Skolverket: ”Ingen rätt till undervisning i minoritetsspråk i förskoleklass”

Publicerad

Malmö stad har dragit in all hemspråksundervisning för elever som går i förskoleklass. Helena Lundgren, undervisningsråd på Skolverket menar att kommunen har rätt att göra så, även för de barn som talar ett nationellt minoritetsspråk.

När man går i förskola så har man en förstärkt rätt att få förskola helt eller till väsentlig del på de nationella minoritetsspråken inom det som kallas förvaltningsområden. Malmö är ett sådant förvaltningsområde för finska.

Samma regler gäller inte för förskoleklass.

– I förskoleklassen finns det ingen förstärkt rätt när det gäller nationella minoritetsspråk. Utan där finns det en reglering som gäller rätten att utveckla sitt modersmål generellt, säger Helena Lundgren undervisningsråd på Skolverket.

I grundskolan och gymnasiet däremot har man rätt att läsa ämnet modersmål som nationellt minoritetsspråk.

Ska stödja eleven att använda sitt modersmål

Men även om det inte finns någon rättighet att få modersmålsundervisning i förskoleklassen så ska förskoleundervisningen stödja eleven att använda svenska och sitt modersmål.

– Det betyder att föräldrarna inte ska acceptera att deras barn inte får något stöd i finska i förskoleklassen. Men Malmö stad har däremot rätt att organisera det här stödet på ett annat sätt än tidigare, säger Helena Lundgren.

Förskola är en verksamhet med barnomsorg och utbildning för barn innan skolgången inleds.

Förskoleklass är det som tidigare kallades för årskurs 0. Förut var den frivillig men sedan 2018 är den obligatorisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer