Bilen jagades in på en innegård medan den besköts med närmare 30 skott. Foto: Emil Langvad / TT

22-åring får skärpt straff – sköt man inför lekande barn

Uppdaterad
Publicerad

Den i dag 22-årige mannen dömdes av Malmö tingsrätt för mord och mordförsök efter att urskillningslöst ha skjutit mot en bil på en innergård i Malmö. Men både åklagaren och 22-åringen överklagade domen. På måndagen kom hovrättens dom: straffet höjs till elva års fängelse.

Hovrätten ändrade tingsrättens dom mot den 22-årige man som sköt mot en bil på en innergård på Gullvik 2016. Straffet höjs med drygt ett år, från 9 år och 8 månader till 11 års fängelse.

19-åring dog och tre skadades

Det har gått snart tre år sedan vansinnesskjutningen. Det var en varm septemberkväll och på gården fanns lekande barn. Flera personer var ute och grillade. Då körde en bil i hög hastighet in på gården och krockade med en sten. Efteråt kom två mopeder med beväpnade män och sköt minst 15 skott mot bilen.

– Det är en avrättning. Det är också fullt med folk på innegården och folk flyr för sina liv, sa åklagare Neela Frisell till SVT för några månader sedan.

En 19-årig man dog efter att ha träffats av skott i huvudet. De andra tre männen i bilen träffades i bland annat benen, ryggen och armarna men överlevde.

Flera skott från en automatpistol gick också in i en lägenhet där en barnfamilj befann sig.

Kulor från skottlossningen gick in i en lägenhet där barn var nära att träffas. Foto: Mikael Nilsson

Kriminell dömdes för mord – fick fler års straffrabatt

Efter 2,5 år blev utredningen färdig och en 22-årig man, välkänd i kriminella kretsar, åtalades för mord, mordförsök, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

Trots att mannen nekade till brott dömde tingsrätten i Malmö honom på samtliga åtalspunkter.

Polisen har gått igenom en lång rad övervakningsfilmer för att kunna lägga pussel på hur gärningsmännen tog sig till och från mordplatsen med mopeder. Foto: Polisens förundersökning

Tingsrätten resonerade att mordet och mordförsöken motsvarade livstids fängelse, men domstolen gav 22-åringen straffrabatter. Dels fick han rabatt eftersom han var 19 år när brottet begicks, dels eftersom han efter mordet dömdes till två års fängelse för andra brott.

Han dömdes också att betala totalt närmare 1,4 miljoner kronor i skadestånd till brottsoffren och den döde 19-åringens familj.

Åklagaren ville ha längre straff

Åklagaren överklagade domen eftersom de ansåg att 22-åringen borde ha dömts till längre fängelestraff.

Hovrätten gick på åklagarens linje och höjde därför straffet.

– Vi yrkade på straffskärpning och hovrätten har resonerat i linje med vårt resonemang, säger åklagare Neela Frisell.

SVT söker 22-åringens försvarare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer