Caroline Olsson är sektionschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKR. Foto: SKR

Arbetsgivarorganisation uppmanar till samarbete mot coronaspridning

Uppdaterad
Publicerad
Medlems- och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner får i coronatider in många samtal från oroliga HR-chefer och arbetsmiljöexperter i grundskolan. SKR menar att flexibilitet och ett nära samarbete mellan lärarfacken och arbetsgivarna är de främsta verktygen för att hantera situationen.

Alla kommuner och regioner är medlemmar i SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Sedan coronapandemins inträde får de ofta in samtal från arbetsgivare på grundskolor som behöver stöd med riskbedömning när det kommer till smittspridning.

– Det kommer in orosfrågor med jämna mellanrum. Det handlar om att man vill ha hjälp att göra rätt i situationen och hjälp med riskbedömningarna, säger Caroline Olsson, sektionschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKR.

Två kärnbudskap

Sveriges kommuner och regioner har en webbsida där de lotsar sina medlemmar genom coronakrisens problematik på arbetsplatser, men de ger också stöd per telefon. Caroline Olsson understryker att det är Folkhälsomyndigheten som är experten på smittspridning och att SKR enbart kan ge råd om hur riskbedömningen inom grundskolan ska gå till. Och de har två kärnbudskap till sina medlemmar.

– Det ena är att man måste jobba med riskbedömningarna. Att man lokalt på varje arbetsplats tittar över hur man jobbar och vad man kan göra rent organisatoriskt. Kan man förändra arbetsuppgifter, kan man organisera arbetet på ett annat sätt? säger Caroline Olsson.

– Det andra är att man måste ha en dialog om samverkan mellan arbetsgivare och fack och försöka hitta lösningar tillsammans.

”Krävs flexibilitet”

Caroline Olsson har full förståelse för oron som nu sprider sig i grundskolorna.

– Det är en ny situation, ingenting är som vanligt. Det krävs flexibilitet och då är samverkan a och o.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet