Skräddarsydd kurs ska få företagare att starta eget

Uppdaterad
Publicerad

Öznur Uyanik från Turkiet har startat ett strumpföretag i Malmö. Nu deltar hon i Folkuniversitetets nya skräddarsydda utbildning för egenföretagare, för att snabbt bli bättre på svenska.

Svenskundervisning för invandrare, sfi, ser olika ut och behoven för de som flyr eller flyttar till Sverige är av andra skäl är olika. För de som vill starta ett eget företag och snabbt komma igång erbjuder Folkuniversitetet i Malmö en skräddarsydd utbildning där språkundervisingen anpassas efter elevernas behov.

– Jag började i en vanlig klass men det var jättetråkigt för jag måste börja med grammatiken och det var inte bra för mig, säger Payman Paykar som går på sfi för entreprenörer på Folkuniversitetet i Malmö.

Han går i en klass med likasinnande från andra länder som har startat eller vill starta eget företag i Sverige.

Import från Turkiet

Payman arbetar med ventilation och underhåll och det gjorde han även i Iran. Bredvid honom i klassrummet sitter Öznur Uyanik, som kommer från Turkiet. Hon fick sin affärsidé när hon skulle köpa strumpor i Malmö.

– Jag tyckte strumporna var så dyra så jag funderade på om jag kunde importera från Turkiet och börja sälja här i Sverige, säger Öznur.

Idag har hon ett företag som säljer till tre butiker i Malmö.

– Jag säljer till barn och kvinnor, det är leggings, stay-ups och vanliga strumpor.

Öznur arbetade som ekonom i Turkiet och strävar efter att bli bättre på svenska därför går hon på Folkuniversitetet. Hon har även fått många handfasta råd om hur man driver företag i Sverige.

Målinriktade elever

– Vårt mål är att de ska öppna sitt företag när de är klara med sfi och det sker i genomsnitt efter sex månader, berättar Sandra Magnusson är sfi-pedagog på Folkuniversitetet.

Hon förklarar att undervisningen är individuell och projektanpassad.

– Det passar den här gruppen som är driven och målinriktad, säger Sandra.

Hennes kollega Suazanne Balkay Åkesson hjälper eleverna att få kontakt med myndigheter, marknadsförning och nätverksbyggande.

– Vi bjuder in föreläsare från banker, skatteverket och uppmuntrar dem att gå på nätverksträffar. Vi brukar också bjuda in tidigare elever och de fungerar som förebilder.

– Kan de så kan jag också, säger Suzanne.

Positiv minister

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tycker att utbildningar, som den Folkuniversitetet i Malmö, har är bra.

– Både svenskundervsining och introduktion går mycket snabbare om vi kan hjälpa dem ut på den svenska arbetsmarknaden. Därför för jag nu samtal med arbetsgivarna för att se om vi kan hitta nya vägar som gör att de kommer snabbare ut i arbetslivet, säger Ylva Johansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer