Skurup och Staffanstorp överklagar förvaltningsrättens beslut att kommunernas slöjförbud är olagligt. Foto: TT

Skurup och Staffanstorp överklagar slöjbeslut

Uppdaterad
Publicerad

I november slog förvaltningsrätten fast att svenska kommuner inte har någon laglig rätt att införa slöjförbud i skolan. Nu överklagar de två skånska kommuner som tvisten gäller, Skurup och Staffanstorp, beslutet till kammarrätten.

Staffanstorp har velat ha förbud mot huvudduk för barn i förskola och grundskola upp till och med sjätte klass. I Skurups fall omfattas både personal och elever i förskola och grundskola.

Förvaltningsrätten kom fram till att slöjförbudet som de båda kommunerna vill införa strider mot grundlagens bestämmelse om religionsfrihet och mot Europakonventionen.

”Saknar författningsstöd”

I Staffanstorps överklagan framhålls bland annat att förvaltningsrätten saknar författningsstöd för att inskränka kommunens utrymme att ”ge uttryck för sin uppfattning i aktuell fråga”.

Skurup meddelar bara att man överklagar och anhåller om anstånd till den 30 december för att ”utveckla grunderna för överklagandet”.

Förvaltningsdomstolarna består av förvaltningsrätten, kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen.

Förvaltningsrätten är första instans bland förvaltningsdomstolarna. Förvaltningsrätten avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter och tvister mellan företag och myndigheter.

Kammarrätterna är andra instans bland förvaltningsdomstolarna och prövar mål som tidigare avgjorts i förvaltningsrätten. Det finns fyra kammarrätter i Sverige.

Högsta förvaltningsdomstolen är sista instans bland förvaltningsdomstolarna. Det är bara de överklaganden från kammarrätten som fått prövningstillstånd som tas upp här.

Källa: Sveriges domstolar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer