Kommunalrådet i Skurup, Johan Bolinder (M). Foto: SVT

Skurups kommunalråd Johan Bolinder (M) polisanmäls för falsk angivelse

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet i Skurup, Johan Bolinder (M), har polisanmälts för falsk angivelse. Bakom anmälan står chefredaktörer och opinionsbildare, som anser att Skurups polisanmälan av 17 ensamkommande barn var en brottslig handling.

– Att vi har politiker i vårt land som är så okunniga om grundläggande lagar är oroväckande, säger opinionsbildaren Maria Robsahm, som tillsammans med Ordfronts chefredaktör Johan Berggren och tidningen Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala står bakom polisanmälan.

Inga bidrag utbetalda

De tre reagerade starkt på SVT Nyheters reportage på fredagen om kommunens polisanmälningar för bidragsbrott, bland annat mot 11-årige Ahmadzia, som åklagaren lagt ned.

– I reportaget blir det så tydligt att det dels inte utbetalats några bidrag till barnen, dels att tjänstemännen aktivt har avrått politikerna från att göra en anmälan, säger Toivo Jokkala.

Falsk angivelse är ett brott som kan ge upp till två års fängelse. Det räcker att anmälaren haft skäl att anta att den polisanmälde är oskyldig, för att dömas till ringa brott. Då är straffet böter eller fängelse i högst sex månader.

– Det handlar om att med uppsåt ha pekat ut unga människor för brott som de inte har begått, troligen för att vinna billiga politiska poänger, säger Toivo Jokkala.

SVT söker kommunalrådet Johan Bolinder för en kommentar.

Begärt ut handlingar

Även Barnombudsmannen, BO, har inlett en granskning av Skurups beslut att polisanmäla de 17 ensamkommande barnen och ungdomarna. Idag begärde BO ut handlingar från kommunen.

Beslutet att polisanmäla togs formellt av myndighetsnämnden efter en omröstning. Två moderater och en sverigedemokrat röstade för att polisanmäla. En socialdemokrat och en liberal röstade emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.