Pierre Esbjörnsson, tillsammans med arbetarekommunens ordförande Maria Nyman-Stjärnskog Foto: Olle PalmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skurups kommunalråd slutar efter brandattentatet

Uppdaterad
Publicerad

Pierre Esbjörnsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Skurup, lämnar sitt uppdrag efter nazisthoten och brandattentatet i höstas. ”Jag lämnar på grund av hot mot mig och min familj”, säger Esbjörnsson.

På tisdagen kom beskedet att Pierre Esbjörnsson avgår från sitt uppdrag. Vid en presskonferens i kommunhuset berättar han om orsaken till beslutet:

– Jag lämnar på grund av hot mot mig och min familj. Det har tagit lång tid att komma fram till beslutet men min familj går först, säger Pierre Esbjörnsson.

– Jag har trivts väl med uppdraget. Jag brinner för det. Därför är det här ett tungt beslut att fatta, säger Esbjörnsson, som uppger att han blir kvar som ledamot i kommunfullmäktige.

Utsattes för brandattentat

Tiden efter attentatet har varit svår. Pierre Esbjörnsson har tidvis tvingats ha skyddat boende och bära larm.

– Det har tagit hårt. Båda mina barn var ju hemma när attentatet hände. Det tar tid att komma över för mina barn och jag vill hjälpa dem i den processen, säger han.

SVT Nyheter Skåne har vid flera tillfällen rapporterat om hoten mot kommunalrådet.

Det var i september som Esbjörnsson utsattes för ett brandattentat. Någon satte eld på hans bil utanför bostaden när kommunalrådet och hans barn låg och sov.

– Branden var anlagd. Bilen stod så nära huset att det var risk för att elden skulle sprida sig. Därför utreds det som mordbrand, sade förundersökningsledaren Hasse Persson till SVT Nyheter Skåne.

På fasaden till huset hade flera nazistiska symboler sprejats. Polisen har utrett händelsen som ett hatbrott, men har inte kopplat händelserna till en utpekad grupp.

Även tidigare har Socialdemokraterna i Skurup varit utsatta. Klistermärken med texten ”folkförrädare” och en bild på snara sattes i våras upp på dörren till partikansliet. Bilder från händelsen har publicerats på en nazistisk grupperings hemsida.

Starkt stöd

Han har fått starkt stöd både från sina egna partikamrater och från politiska motståndare.

– Det är fruktansvärt, ett hot mot demokratin. Jag har barn i samma ålder som Pierre så jag har full förståelse för hans beslut, säger Marie Louise Fridolf (M), som är ledamot kommunfullmäktige.

”Vet inte vilka orsaker”

Esbjörnsson kvarstår som ordförande i kommunstyrelsen till dess att en efterträdare har utsetts.

– Jag hoppas att det sker skyndsamt, säger Pierre Esbjörnsson, som därefter kommer att återgå till sin tjänst som ombudsman på Byggnadsarbetareförbundet.

Malin Ekblad, säkerhetschef på Skurups kommun, säger till SVT Nyheter Skåne att det inte kommit fler konkreta hot mot Esbjörnsson efter brandattentatet.

– Det har inte varit mer än det. Jag vet inte mer om vilka orsakerna är till att han lämnar, säger Malin Ekblad.

SVT Nyheter Skåne rapporterade den 7 oktober om hotet mot kommunalrådet:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer