Värnhemsskolan. Foto: SVT

Skyddsombud vill stänga komvux på Värnhemsskolan

Publicerad

Två och en halv timme på fredagseftermiddagen var komvux verksamhet på Värnhemsskolan i Malmö stängd. Vård- och omsorgsutbildningens skyddsombud hade fått nog och menade att arbetsmiljön riskerar personalens hälsa.

I två omgångar under förra året flyttade vård- och omsorgsprogrammet från Universitetsholmens komvux i Malmö in i nya undervisningslokaler på Värnhemsskolan. Den gången var flytten akut på grund av dålig ventilation och hot om vite från Arbetsmiljöverket.

På fredagseftermiddagen hade skyddsombuden fått nog också av den nya arbetsmiljön på gymnasieskolan och beslutade om ett skyddsstopp i väntan på åtgärder från Malmö stad.

– Personalen mår fruktansvärt dåligt och det är fara för hälsa och i förlängningen liv, säger Johanna Giannone, huvudskyddsombud på skolan.

”Sätter eld på toaletterna”

Vård- och omsorgsprogrammet delar lokaler med gymnasiet och startskolan för nyanlända. Men den gemensamma arbetsmiljön fungerar inte, anser skyddsombuden.

– Det är ständiga renoveringar och borrningar som gör att man får avbryta lektioner på grund jättehöga borrljud. Brandlarmen har också gått flera gånger om dagen när elever saboterat och satt eld på toaletterna, berättar Johanna Giannone.

Hon beskriver också att korridorerna och lärarnas arbetsrum luktar avlopp, eftersom det ofta är stopp i toaletterna. Dessutom är det brist på lokaler.

– Då känner människor att ”här kan man inte vara, det går inte att bedriva undervisning”.

Arbetsmiljöverket hävde stoppet

Efter stängningen kontaktade skolledningen Arbetsmiljöverket som hävde stoppet efter två och en halv timme. Myndigheten slog fast att arbetsmiljön inte var så dålig att personalens liv och hälsa faktiskt riskerades.

– Vi kommer att fortsätta dialogen med skyddsombuden omgående på måndag för att säkerställa att vi har en arbetsmiljö som fungerar och vidta de förbättringsåtgärder som behövs, säger Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör i Malmö stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer