Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Slängda munskydd kan stoppa tågtrafiken Foto: Johan Dernelius/Martin Thodenius

Slängda munskydd kan stoppa tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket i Skåne ser en ökande nerskräpning med använda munskydd på perrongerna. Och nu varnar man för att skräpet kan blåsa ner och fastna i tågväxlarna med tågstopp som följd.

Sedan Folkhälsomyndigheten gick ut och uppmanade resenärer i tågtrafiken att använda munskydd i rusningstid har många anammat det. Dock är många inte lika duktiga på att ta hand om de använda skydden efter resan. Trafikverket får fler och fler rapporter om munskydds som slängs på perrongerna. Till exempel i Svedala har det varit så skräpigt att man varit tvungen att sätta in extrastädning.

– Det är tråkigt, för det är ju inte bara otrevligt, utan det är också skadligt för miljön eftersom munskydden ofta innehåller plast som det tar lång tid för naturen att bryta ner, säger Martin Thodenius som är projektledare på Trafikverket.

Kan fastna i växlar

Munskydden används ju för att minska smittan och det gör att städpersonalen helst vill undvika att ta hand om dem. Och utöver skräpigheten kan de slängda munskydden också ställa till problem för tågtrafiken.

– Skräpet blåser omkring och även om det är ovanligt, så kan det blåsa ner och fastna i tågväxlarna. I så fall går det inte att lägga om spår och det stoppar tågtrafiken, säger Martin Thodenius.

Trafikverket uppmanar därför alla att kasta de använda munskydden i papperskorgarna och inte på marken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer