Hotell Mossbylund är ett av de skånska företag som klarat våren och sommaren utan varsel. Foto: Ida Roos/SVT

Spahotell blev vinnare under pandemin: ”Ser positivt på hösten”

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att förhållandevis få har varslats i Skåne. Hotell Mossbylund väster om Ystad är ett av de skånska företag som klarat våren och sommaren utan varsel.

När pandemin rullade in i början av mars ställdes vardagen för många företag på ända.

– Det kändes som att allt hände under en natt. Det bokades av i en hastighet som inte går att föreställa sig, säger Ingrid Svensson, vd på hotellet, som förlorade nästan alla sina bokningar inom loppet av en vecka.

I april permitterade hotellet delar av personalstyrkan på drygt 120 personer, men enligt Ingrid Svensson var några varsel aldrig på tapeten. Successivt kom bokningarna tillbaka och med dem kom personalen.

Oro bland personalen

– Det är klart att man blev orolig, men oron varade inte så jättelänge. Det var i två veckor och sen började folket strömma in igen, och de kunde avsluta permitteringen, säger Fabian Thelin, servitör.

Han har arbetat på företaget till och från i fem år och i flera yrkesroller. I sommar blev han snabbutbildad till pizzabagare på grund av pandemin.

Utekök kom som pandemieffekt

Under sommaren har hotellet inte haft några svårigheter i att locka gäster, utmaningen har snarare varit att motverka trängsel.

Lösningarna har handlat om allt ifrån att minska antalet platser i spaet och i restaurangen till att ge gästerna möjlighet att checka in och ut utomhus. En lösning som visat sig populär bland gästerna var att skaffa en pizzaugn och flytta ut delar av restaurangverksamheten.

Trots att sommaren och värmen är på väg bort finns förhoppningar om en bra höstsäsong.

– Jag ser positivt på hösten, det måste vi göra. Det här är ju något som kommer pågå ett bra tag, så vi får lära oss leva med det, säger Magdalena Hagenkötter, spachef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.