Foto: Bernard Mikulic

Slopandet av id-kontroller ger inga konsekvenser än

Uppdaterad
Publicerad

Slopandet av id-kontrollerna på Kastrup ger inga effekter på resandet den närmaste veckan, enligt Skånetrafiken. Däremot slipper resenärerna kliva av tåget.

– Det är ett positivt besked för oss, men jag tror inte att det blir en så stor förändring för oss nu, säger Linus Eriksson som är trafikdirektör på Skånetrafiken.

Det första som kommer att hända nu är att tågen fortsätter att stå stilla i sju minuter på Kastrup, men att resenärerna inte behöver gå av och sen på igen. Tiden förändras inte den här första veckan i alla fall.

Sveriges gränskontroller

Skånetrafiken väntar på att polisen ska ge besked för att de ska få ett hum av vilka förutsättningar som gäller.

– Om polisen väljer att kolla biljetter ombord så kanske restiden kommer att bli kortare lite snabbare, säger Linus Eriksson.

Hoppas på tiominuterstrafik

Enligt honom är det kontrollerna vid Hyllie som tar den mesta tiden, totalt tjugo minuter, och sen blir det ytterligare en kvarts väntan på Malmö C.

– Fortsätter polisen med kontroller i den här omfattningen så kommer det inte att bli så stora förändringar, säger Eriksson.

Skånetrafikens mål nu är att få igång tiominuterstrafik i rusningstid, men det finns i nuläget ingen prognos när det kan bli verklighet igen.

– I dag får man ofta stå upp och trängas. Det är det jag tror att resenärerna upplever som värst. Det är detta vi har dialog om nu, säger Linus Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet