Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ska bli skönt att slippa de ständiga bevattningsförbuden, säger ortsborna Mats Olsson och Anita Egerius apropå Kiviks nya vattenledning från Brösarp. Foto: Hans Larsson

Ny ledning ska sätta stopp för torrlagda somrar på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste somrarnas vattenbrist på Österlen kan nu vara ett minne blott. Åtminstone för den hårt prövade befolkningen i Simrishamns norra kommundelar.

– Ska bli skönt. Det normala på senare år har varit bevattningsförbud från och med midsommar ungefär, berättar Kiviksbon Mats Olsson.

Men så icke längre, lovar nu chefen för Österlen VA, Johan Persson. Nästan...

– Man ska aldrig säga aldrig. Men förutsättningarna är goda för att vi inte ska behöva ta till förbud längre. Sedan några veckor levererar vi dricksvatten åt Kiviksborna via en ny ledning från Brösarp, säger Johan Persson till SVT.

I de södra delarna av Simrishamns kommun, på orter som till exempel Skillinge, kvarstår dock risken för torrlagda sommarmånader ett tag till. Först under nästa sommar, 2023, kopplas traktens nya vattenledning på från Ystad.

Se videon med de luttrade Kiviksbornas minnen från senare års torrlagda somrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer