– För dem som har valt att fortsätta ingå i den mest våldsamma grupperingen har vi hållit vad vi lovat, nämligen att arbeta med sanktioner mot de här personerna, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus. Foto: Johan Nilsson/TT

”Sluta skjut” kan spridas till fler städer

Uppdaterad
Publicerad

Specialsatsningen i Malmö mot grovt våld i kriminella miljöer har fungerat så bra att fler svenska städer kan stå på tur. Den kallas Sluta skjut och har varit igång i Malmö sedan 2018. Nu letar Brottsförebyggande rådet efter fler kommuner som vill vara med.

– Från polisens sida ser vi en effekt av detta, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

En första utvärdering av Sluta skjut som gjorts av Malmö universitet visar att det fungerat att införa en amerikansk strategi i en svensk stad, men att det krävs anpassningar till de lokala förutsättningarna, till exempel den svenska sekretesslagstiftningen.

Den andra delen av utvärderingen, som visar vilken effekt strategin haft på det grova våldet, blir inte klar förrän i januari.

– Det finns indikationer på att skjutningarna har gått ner i Malmö, men det svåra blir att bevisa att det är en effekt av det här arbetet, säger Karin Svanberg, enhetschef vid Brottsförebyggande rådet.

Kommuner bjuds in

Trots att effekten av Sluta skjut inte är färdiganalyserad har Brottsförebyggande rådet bjudit in kommuner som har problem med skjutningar och sprängningar till ett möte, för att presentera metoden och ta reda på om fler vill haka på.

Projektet bygger på en amerikansk strategi som kallas Group Violence Intervention, som går ut på ”fokuserad avskräckning”.

De individer som är mest drivande i det grova våldet i en stad ska nås av ett tydligt budskap: Våldet måste få ett slut. För den som fortsätter blir det hårda konsekvenser, både för individen och den gruppering han ingår i. Detta kombineras med erbjudande om stöd till dem som vill lämna kriminaliteten.

Fyra grupperingar

I Malmö har kommunen, kriminalvården och polisen drivit Sluta skjut tillsammans. Fyra olika grupperingar eller löst sammansatta nätverk har varit i fokus.

– För dem som har valt att fortsätta ingå i den mest våldsamma grupperingen har vi hållit vad vi lovat, nämligen att arbeta med sanktioner mot de här personerna, säger Stefan Sintéus.

Han pekar på att 18 personer från nätverket suttit frihetsberövade och att åtta av dem gör det fortfarande. Fängelsestraff på totalt 30 år har hittills utdömts och det pågår 25 olika förundersökningar som rör 48 personer med kopplingar till grupperingen.

Samtidigt har fler personer vänt sig till Malmö stads avhopparverksamhet sedan Sluta skjut inleddes. Tidigare handlade det om ett 50-tal personer per år, nu är det uppe i ett 80-tal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer