Se i videon vad SVT:s meteorolog Henrik Reimer säger om klass 1-varningen i helgen och vad Malmöborna tycker. Foto: SVT

Klass 1-varning för höga temperaturer i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för en period med höga temperaturer i Skåne under helgen. Främst i norra Skåne kan det bli uppemot 33 grader.

Varm luft har svept in över Skåne samtidigt som solen är intensiv.

– En klass 1-varning för höga temperaturer innebär att det kommer vara över 30 grader i tre dagar, säger Henrik Reimer, meteorolog på SVT.

Klass 1-varningen gäller från fredag till och med söndag. Som varmast blir det i norra Skåne med uppemot 33 grader, men längs kusterna ligger termometern runt 29-30 grader.

– För äldre och sjuka personer gäller det att söka svalka, menar Henrik Reimer.

Julanta Grönlund i Malmö tycker om värmen.

– Men jag har hatt på huvudet, solglasögon och solkräm för att skydda mig, säger hon.

Se mer i videon ovan.

Tips för att klara värmen:

• Drick mer än vanligt och vänta inte på törstkänsla. Vanligt vatten är det bästa. Undvik söta drycker, alkohol och vätskedrivande drycker som kaffe. Vätskerik mat, som grönsaker och frukt är också bra att satsa på, liksom lite extra salt på maten för att ersätta det salt man förlorar när man svettas. 

• Håll koll på termometern även inomhus. Dra för gardiner, persienner och markiser redan tidigt på dagen samt vädra nattetid kan man skapa en sval miljö inne hela dygnet. Särskilt på natten är det viktigt att ha det svalt.

• Använd löst sittande kläder i naturmaterial och hatt eller keps i solen. Ta en sval dusch eller lägga en blöt handduk runt nacken. Stanna i skuggan och undvik ansträngande fysisk aktivitet när det är som varmast.

• Lyssna på kroppen. Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.