Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Facket informerades inte om smitta på äldreboende – Burlövs kommun anmäls Foto: Gunilla Fritze

Facket informerades inte om smitta på äldreboende – Burlövs kommun anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Det tog ungefär två veckor innan huvudskyddsombudet för Kommunal i Burlöv fick information om att det fanns smitta på äldreboendet Harakärrsgården. Nu begär facket att få ta del av kommunala handlingar.

– Vi tycker det är ytterst beklagligt att man inte har informerat varken internt eller externt hur det ligger till, säger Phillip Corter, huvudskyddsombud för Kommunal i Burlöv.

Flera anställda, som SVT Nyheter har pratat med är oroliga och rädda för att själva bli smittade av corona eftersom de arbetar på Harakärrsgården. Där förekommer det enligt SVT Nyheters uppgifter smitta, och fyra boende har dött inom loppet av drygt en vecka. De avlidna bar på coronaviruset.

Kommunal har begärt att få ta del av information från kommunen med stöd av Arbetsmiljölagen 6:6 där det står att skyddsombud har rätt att ta del av handlingar och få upplysningar som behövs för ombudens verksamhet.

– Vi har en roll där vi tillsammans ska säkerställa arbetsmiljön, minska oron och säkerställa att smittspridning minskar. Det är svårt för oss att göra det om vi inte har den klara bilden, säger Phillip Corter.

Två veckor utan information

Det dröjde ungefär två veckor innan huvudskyddsombudet fick information om att det fanns smitta på äldreboendet.

– Cirka två veckor är för lång tid. Vi ska ha besked direkt så vi kan sätta igång och jobba så vi kan säkerställa arbetsmiljön, säger Phillip Corter.

Kommundirektör Lars-Åke Ståhl bekräftar att kommunen fått en 6:6-anmälan från Kommunal.

– Det är olyckligt om våra medarbetare uppfattar att de inte får information i tid om att smitta finns eller att smitta skulle kunna innebära risk för dem själva, säger Lars-Åke Ståhl.

Vill varken bekräfta eller dementera

Han har tidigare inte velat bekräfta eller dementera uppgiften att fyra coronasmittade personer på Harakärrsgården har avlidit.

– Det är en relativt liten kommun, att kommentera ett eller flera fall av något slag riskerar lätt att bli en fråga för många. Vi har stor respekt för de anhöriga och för de andra brukarna på boendet och vill inte kommentera enskilda fall, säger Lars-Åke Ståhl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet