Smittskyddsläkaren Eva Melander gläds åt att smittspridningen bromsat in rejält den senaste veckan – trots att det tidvis varit trångt på de skånska stränderna. Foto: TT

Trångt på stranden men skötsamt i baren

Uppdaterad
Publicerad
Skåningarna är skötsamma på restauranger och barer – men desto mindre på stränderna. Det visar den lägesbild som Länsstyrelsen Skåne tagit fram. Strandträngseln till trots har smittspridningen av covid-19 bromsat in rejält den senaste veckan.

På skånska restauranger och barer hålls avstånd, men i naturområden och på stränder och badplatser får skåningarna bakläxa. Det visar Länsstyrelsen Skånes senaste lägesrapport av hur väl skåningarna följer smittskyddsrestriktionerna.

Förutom att skåningarna är dåliga på att hålla avstånd ute i naturen oroas länstyrelsen också av att många 70+ är ute i folktäta miljöer.

Länsstyrelsen ska nu följa upp utvecklingen på Skånes stränder. Oavsett trängsel finns dock ingen möjlighet att reglera antalet personer som får vistas på en strand. Antalet personer på en badanläggning har man däremot möjlighet att reglera.

Smittspridningen har bromsat in rejält

Samtidigt har smittspridningen av covid-19 minskat rejält den senaste veckan. I hela Skåne och i alla åldersgrupper ser man att antalet insjuknade minskar.

– Det här läget kunde vi knappt drömma om för någon månad sen. Det är en oerhört positiv utveckling, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Under fredagen uppges tio personer vårdas med covid-19 på skånska sjukhus. Den minskade vårdbelastningen gör att man nu avvecklar den vårdmodul som stått utanför Helsingborgs lasarett sedan mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer