• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Högstadiets klassrum har stått tomma sedan jullovet – men nu kan eleverna snart vara på väg tillbaka till skolbänkarna. Foto: TT

Beskedet: Skånska högstadieelever kan återgå till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddet i Region Skåne har sedan tidigare förordat distansundervisning för länets högstadieelever, denna vecka ut. Men under torsdagen gick en ny rekommendation ut som innebär en succesiv återgång till skolan för eleverna i årskurs 7-9.

Rekommendationen säger att återgången ska ske successivt och utan att trängsel uppstår. Mer information om rekommendationen väntas under dagen.

Flera kommuner kommer under dagen att fatta beslut om hur undervisningen för högstadiet ska bedrivas. Kristianstads kommun väntar ett beslut runt lunchtid på torsdagen och även från Malmö stad väntas besked under dagen.

”Smittskydd Skåne gav på gårdagens möte med Skånes kommuner inte någon generell rekommendation om fortsatt distansundervisning för högstadierna. På mötet rekommenderade smittskydd Skåne en successiv återgång till närundervisning, men en förutsättning är att kommunerna verkar för att trängsel inte uppstår mellan lärare-lärare, elev-elev och elev-lärare”, skriver Eva Melander, smittskyddsläkare, i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Skåne.

Förslag på åtgärder

Kommunerna har fått förslag på åtgärder som ska genomföras innan undervisningen återupptas.

För högstadieeleverna i de kommunala skolorna i Malmö förlängs distansundervisningen till 29 januari. Därefter återgår niondeklassarna till skolan. När även sjunde- och åttondeklassarna kan återgå till undervisning i skolan kommer det att fattas beslut om senare.

Vissa andra kommuner öppnar tidigare – Tomelilla till exempel meddelar att kommunens högstadielever återgår till skolan 25 januari.

Även kulturskolan får öppna – men Malmö avvaktar

På torsdagen hölls en presskonferens där kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) uppmanade till att öppna kultur – och fritidsverksamheter för barn.

Jalle Lorensson, chef för kulturskolan i Malmö, säger till TT att man trots Linds besked avvaktar med att öppna verksamheten.

– Här är det en drastisk smittspridning just nu. Så det känns inte som läge. Annars tycker jag man ska göra som kulturministern säger, ser man att man kan vidta åtgärder och kan klara av att coronanpassa så ska man göra det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet