Just nu ökar smittan bland yngre barn i Skåne. För att vända trenden har regionen uppmanat skolorna att undvika större julfiranden. Foto: Claudio Bresciani / TT

Smittskydd Skånes uppmaning: Inga föräldrar på luciafirandet

Uppdaterad
Publicerad

Just nu ökar smittan bland barn i åldrarna sex till tolv. För att bryta trenden har Smittskydd Skåne bland annat rekommenderat skånska skolor att skippa stora julfiranden med föräldrar och syskon.

Under förra veckan rekommenderades ett trettiotal klasser runt om i Skåne att stanna hemma från skolan för att stoppa spridning av covid-19.

– Vi ser en ökad smittspridning i de här åldersgrupperna, från förskoleklass upp till årskurs sex och det har ju varit en del klasser där vi har behövt ge rådet att låta eleverna vara hemma ett några dagar för att bryta smittkedjorna, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne.

För att undvika liknande situationer rekommenderas de skånska skolorna sedan förra veckan att ställa in stora jul- och luciafiranden med publik, vilket P4 Malmöhus först kunde berätta om. Enligt Mattias Waldeck har man redan tidigare uppmanat skolorna att jobba smittförebyggande för att hindra utbrott på skolorna.

– Och av det följer ju att det är mindre lämpligt att man har större evenemang där man har många klasser som träffar varandra, och med föräldrar och syskon också, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer