Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Smittskyddet om väntetiden på självtester: ”Situationen har förbättrats”

Uppdaterad
Publicerad

För en del som velat testa sig själva för om de har smittats av coronavirus eller inte, har väntetiden varit dryg. Under de två föregående veckorna har det varit upp till sex dagars väntetid på några ställen. Men nu ska väntetiden vara kortare, enligt smittskydd Skåne.

Kapaciteten för att kunna provta sig själv har successivt utökats på de skånska apoteken. Under förra veckan öppnades det även nya provtagningsplatser både i Lund, Malmö, Kristianstad och Helsingborg.

Den här veckan har också nya testställen startat i Hässleholm och Ängelholm och på torsdagen öppnades det ytterligare ett i Ystad.

Det bekräftar Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

– Vi har utökat kapaciteten för självprovtagning kraftigt och vi ser nu väntetiderna inte alls är så långa som förr. Idag kan man få tid på två tredjedelar av alla apotek samma dag och nästan alla ställen har lediga tider imorgon så det finns betydligt bättre förutsättningar att få ett självtest taget snabbt, säger Mattias Wldeck.

Många vill testa sig

Anledningen till att det tidigare varit långa väntetider är en stor efterfrågan på självprovtagning.

Förutom att det är förkylningstider så har regionen också märkt att inte alla provtagningspaket som bokats blir uthämtade, något som också har bidragit till de långa väntetiderna.

– Detta är ingen oändlig resurs så det gäller att man bara använder den när man verkligen ska använda den. Man ska inte använda den för att konstatera att man blivit frisk efter en sjukdomsperiod med konstaterad covid-19, det är en felanvändning som vi inte har resurser till och som inte tjänar något syfte, säger Mattias Waldeck.

Känsliga tester

Enligt smittskydd Skåne har man högst virusnivåer de första dagarna när man är sjuk. Men testerna är känsliga och kan även upptäcka virus flera dagar in i sjukdomsförloppet och ibland till och med efter att man tillfrisknat.

– Syftet är att man dels ska hitta de som är sjuka i covid-19 så att vi kan smittspåra och bryta smittkedjor och det andra är att de som inte bär på covid-19 snabbare ska kunna komma tillbaka till arbete eller skola när de är friska från sin infektion, vad det nu är de är sjuka av, säger Mattias Waldeck. 

Även vårdcentralerna har i uppdrag att bistå med provtagning av personer som inte har möjlighet att beställa självprovtagning. Enligt smittskydd Skåne har även primärvården ökat sin provtagning de senaste veckorna.

Självtester beställs via 1177.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet