Foto: Johan Nilsson/TT

Trots sommarvärmen – smittspridningen av covid ökar i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Trots att vi nu är i en årstid där smittan vanligtvis sjunker så ökar smittspridningen av covid-19 igen. På tre veckor har antalet konstaterat smittade i Skåne ökat från 80 fall till 330 och vårdpersonal som jobbar patientnära ska återigen bära munskydd.

Några siffror på hur många som smittats bland allmänheten finns ju inte längre, men inom vård- och omsorg tas det fortfarande prover på både personal och vårdtagare.

– Vi ser tyvärr en uppåtgående trend även om talen fortfarande är låga. Vecka 22 konstaterades 80 fall av covid-19 i Skåne. Sedan dess har det skett en ökning varje vecka till 330 fall vecka 25, säger Eva Gustafsson, smittskyddsläkare på Region Skåne.

Munskydd återinförs

Bland personal som jobbar inom vården var förra veckan 27 procent av de som testades smittade.

– Därför återinförs munskydd i patientnära arbete. Även den som ska besöka en inneliggande patient rekommenderas munskydd, säger Eva Gustafsson.

Ny variant smittsammare

Ökningen i Skåne och i övriga Sverige beror troligen på virusvarianten BA.5 som är en undergrupp till omikronvarianten.

– Den är troligen mer smittsam än andra förekommande varianter av viruset, men verkar inte orsaka svårare sjukdom eller vara mer dödlig än sina föregångare.

Enligt Folkhälsomyndigheten tyder mycket på att de vacciner som finns mot covid-19 ger ett bra skydd även när det gäller sjukdom orsakad av BA.5.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer