Ett barn provtas för covid-19 med ett PCR-test, så kallad egenprovtagning. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittspridningen fortsätter öka i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan rapporterades 2 500 covid-19-fall i Skåne, en ökning med över 30 procent jämfört med veckan innan. Samtidigt har provtagningen ökat sedan riktlinjerna för provtagning ändrades.

– Detta gör att ökningen ser mer dramatisk ut än vad den är. Vi ser att andelen positiva bland dem som provtas ligger på ungefär samma nivå som de senaste två veckorna, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Eva Melanders bedömning är ändå att smittan nu ökar i samhället. Det genomsnittliga antalet konstaterade covid-19-fall i Skåne har mer än tredubblats på nästan en månad. Under den senaste sjudagarsperioden uppgick antalet covidsmittade till i genomsnitt 368 per dag. För knappt en månad sedan låg motsvarande siffra på 104.

Många barn smittas

Enligt Region Skåne sker smittspridningen mest bland hushållskontakter och vid olika privata sammankomster.

– Störst ökning ses bland barn i låg- och mellanstadieålder. Men vi ser även en markant ökning i åldrarna 30-49 år vilket kan tyda på att smitta förs över från barn till deras föräldrar, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Ingen stor ökning på sjukhusen

Antalet patienter med covid-19 som vårdas på skånska sjukhus är ganska konstant. På tisdagen får sammanlagt 63 personer med covid-19 sjukhusvård i Skåne. Av dem vårdas 8 patienter på intensivvårdsavdelning. Det är långt ifrån när det var som värst i januari då omkring 600 patienter med covid vårdades på skånska sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet