Andelen smittade minskar i samtliga åldersgrupper, berättar smittskyddsläkare Eva Melander. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittspridningen går ner i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av covid-19 har minskat något under den senaste veckan i Skåne och andelen smittade minskar i alla åldersgrupper. Antalet nya covidfall uppgår nu till 140 per dag.

– Det ökar inte längre utan segar sig sakta nedåt. Mest har det minskat i åldersgrupperna 20-39, men även i grupperna 0-19 år och 50-59 år. Och andelen positiva av dem som provtas minskar i samtliga åldersgrupper, vilket är ett gott tecken, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Det är fortfarande många som provtar sig för covid-19. Men den senaste veckan har provtagningen minskat, särskilt bland barn och unga.

Något fler på sjukhus

– Det är fortsatt viktigt att stanna hemma vid symptom och att provta sig vid symptom, även om man är vaccinerad, säger Eva Melander.

Men trots den försiktigt minskande smittspridningen är det jämfört med i somras något fler som vårdas för covid-19 på de skånska sjukhusen. Flertalet av dessa är ovaccinerade, enligt Region Skåne.

– Jag vill därför betona att det är viktigt att ta chansen att vaccinera sig för att inte riskera att drabbas av svår sjukdom orsakad av covid-19, säger Eva Melander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet