Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hög smittspridning i Ystad oroar: ”Ville egentligen inte åka hit”

Hög smittspridning i Ystad förvånar: ”Ville egentligen inte åka hit”

Uppdaterad
Publicerad

Ystad är den kommun i Skåne som förra veckan hade störst smittspridning. I förhållande till befolkningen smittades mer än dubbelt så många som snittet i länet. Men ännu finns ingen tydlig förklaring till varför Ystad sticker ut i statistiken.

De enda kända covidutbrotten har skett på några av kommunens skolor och på polishuset i Ystad, där tio poliser förra veckan testades positivt.

– Det finns ingen annan miljö där vi känner att det har funnits smittspridning, säger Jörgen Nilsson, säkerhetssamordnare i Ystad kommun.

”Restriktionerna respekteras”

Spridningen av covid-19 ökade i hela Skåne förra veckan. Högst smittspridning var det i Ystad med 629 konstaterat smittade personer per 100.000 invånare, vilket är mer än dubbelt så mycket som det skånska snittet på 295 fall per 100 000 invånare.

När vi åker till Ystad har ryktet om kommunens höga smittotal spritt sig.

– Jag bor i Lund numera och min mamma sa till mig att tänka på att det är hög smittspridning i Ystad, men jag tycker att restriktionerna respekteras minst lika bra här, så det är lite märkligt, säger Albin Nerman.

Inga lokala restriktioner just nu

Ystads säkerhetssamordnare har varit i kontakt med Region Skånes smittskyddsläkare och fått beskedet att siffrorna inte är så höga att lokala restriktioner behövs.

– Men skulle smittspridningen fortsätta att öka får vi kanske sätta in fler restriktioner, säger Jörgen Nilsson, säkerhetssamordnare i Ystad kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer