Köpcentret Emporia är öde, jämfört med hur det brukar se ut. Smittskyddsläkare Eva Melander: ”Inte läge att nöjesshoppa” Foto: Firaz Razak/Johan Nilsson(TT)

Högsta coronasiffran hittills i Skåne – ”Alla måste skärpa sig”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga tecken på att samhällspridningen av covid-19 avtar i Skåne. Under onsdagen rapporterades den hittills högst siffran med 509 fall. Även antalet inlagda patienter med covid-19 ökar.

– Det är ett oroande och ett allvarligt läge. Alla måste skärpa sig och ta ansvar även om det innebär vissa uppoffringar att följa de skärpta allmänna råden, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande på torsdagen.

Smittskydd Skåne får många rapporter om att det fortfarande är ett högt tryck på skånska köpcentrum. Det oroar Eva Melander:

– Jag vädjar till alla skåningar och alla besökare från andra län och andra länder. Det är inte läge de närmaste veckorna för att nöjesshoppa.

Skolor ingår inte i de skärpta restriktionerna

Många undrar i nuläget kring om även skolor ska stänga ner undervisning på plats och att gå över till enbart distansundervisning.

– Skolor, inklusive gymnasieskolor, ingår inte i de skärpta allmänna råden. I dag är det inte läge för stänga några skolor eller generellt rekommendera enbart distansundervisning, säger Eva Melander.

Influensavaccination viktigare än nånsin

Region Skåne uppmanar även skåningarna att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Den 3 november startar årets vaccination mot influensa vid Skånes vårdcentraler.

– Det är viktigt att man vaccinerar sig mot säsongsinfluensan. Vi har förberett oss noga för att erbjuda vaccinationen på ett tryggt och bra sätt, utifrån rådande covid-19 pandemi, säger Sofia Ljung, förvaltningschef för primärvården i Region Skåne.

Precis som tidigare rekommenderas personer som är 65 år eller äldre, är gravida efter vecka 16 eller har en ökad risk att bli svårt sjuka om de smittas, att vaccinera sig.

Dessa grupper samt vård- och omsorgspersonal kommer att prioriteras för vaccination till och med slutet av november 2020, enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Riskgrupper kan vaccinera sig från och med den 3 november och vårdpersonal från den 16 november.

Från och med 1 december kan personer som inte ingår i dessa grupper erbjudas vaccination.

På grund av risk för smittspridning av covid-19 får den som vaccineras mot influensa inte ha en pågående luftvägsinfektion eller andra förkylningssymtom. Det är däremot viktigt att se till att vaccinationen blir av så fort man tillfrisknat.

De vårdcentraler som har gott om plats med flera väntrum kommer precis som föregående år erbjuda drop-in, under ordnade former. Andra kommer att vaccinera olika åldersgrupper vid olika tillfällen eller erbjuda patienterna att boka tid för sin vaccination. Det kommer också vara möjligt vaccinera sig om man är på vårdcentralen i något annat ärende.

Det går alltid bra att kontakta sin vårdcentral och boka tid för vaccination.

Källa: Region Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer