Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Levande salamandrar som transporterats i burkar från USA, upptäckts i svensk tull. Foto: från polisens förundersökning

Smugglade in levande salamandrar – se bilderna från tillslaget

Uppdaterad
Publicerad

En stor mängd levande reptiler, salamandrar och grodor skickades från utlandet – förpackade så att tullen aldrig skulle upptäcka något. Efter larm från USA kom polisen amfibiesmugglaren på spåren. Nu ställs en man som åtalats för grovt smugglingsbrott inför rätta.

Mannen har precis hämtat ut ett postpaket med vad han tror innehåller 55 salamandrar på matbutiken i Åkarp när polisen dyker upp.

Vad han inte vet är att paketet – märkt med innehållet ”handgjorda figuriner”– redan tömts av tullen på Arlanda. När mannen börjar öppna sin insmugglade amfibieleverans från USA slår man till.

USA larmar

Det är inledningsvis amerikanska myndigheter som larmar om mannens misstänkta förehavanden, efter att ha upptäckt att ett paketet med levande kräldjur är på väg till Sverige.

Mannen från Skåne har åtalats för totalt nio grova smugglingsbrott – samtliga är fall där levande reptiler, salamandrar och enstaka grodor och paddor skickats till honom från bland annat Belgien, Kanada, Kina och Japan mellan 2017 och 2019.

Förfarandet har varit snillrikt – en försändelse med paddor och grodor från Japan uppgavs innehålla tårtdekorationer. Ett annat paket skickas från Kanada och uppgavs innehålla glas.

Förrymda kräldjur

Mannen, som även själv sålt och förmedlat salamandrar, ska också ha skickat paket med djur till utlandet. När han till slut greps fann polisen även en stor samling djur i ett gammalt stall i Staffanstorp.

Länsstyrelsen djurskyddsinspektör konstaterade vid ett besök att 500-1 000 djur förvarades i lokalen – i akvarier utan pump samt i delvis smutsiga plastlådor staplade på varandra. En del djur hade rymt och levde fritt i lokalen, och i en frys hittades dessutom en större mängd döda ormar, enligt polisens förundersökningsprotokoll.

Erkänt allt

Under förundersökningen har mannen varit mycket förtegen, och inledningsvis vare sig erkände eller förnekade han brott.

 – Nu har han skrivit till tingsrätten och erkänt alla brott, men tycker inte att de ska bedömas som grova , säger Christer Jarlås.

Rättegången inleds efter årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.