I väskorna fanns 100 000 tabletter Tramadol och 280 600 tabletter Alprazolam. Foto: Polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Knarksmugglare togs på bar gärning

Publicerad

En man i 45-årsåldern togs på bar gärning när han stod i sin lastbil tillsammans med närmare 400 000 narkotikaklassade tabletter. Nu misstänks han för grov narkotikasmuggling.

Klockan var omkring 9.30 en morgon i mars när vittnen noterar hur flera män rör sig vid en lastbil i en vändzon på ett industriområde i Malmö. Männen verkade stressade och höll på att lasta in väskor i en lastbil.

Vittnena ringde därför polisen.

När polisen kontrollerade lastbilen hittade de sex väskor i lastutrymmet med narkotikaklassade tabletter: 280 600 Alprazolam-tabletter, som är bensodiazepiner och 100 000 tabletter Tramadol. I lastutrymmet stod också en man i 45-årsåldern.

Den misstänkte: ”Blev hotad”

Mannen är chaufför och körde lastbil genom Europa mot Sverige. Han hade uppdrag att leverera varor till olika adresser i södra Sverige. Allt finns bekräftat i handlingar och i lastbilens GPS.

Men varifrån de narkotikaklassade tabletterna kom har inte gått att utreda. Mannen själv har gett olika versioner av vem som gav honom uppdraget och hur det hela har gått till.

Mannen togs på bar gärning när han stod i lastutrymmet tillsammans med de narkotikaklassade tabletterna. Foto: Polisens förundersökning

I det sista förhöret berättade den misstänkte att uppdraget kom från en okänd man i Sverige, som frågade om han kunde hämta upp teknikprylar och kläder i Malmö för att sedan köra dem vidare 40-50 km från Malmö.

För det skulle han få 1 000 euro, säger mannen i förhör.

Han uppgav också att han skulle ha blivit pistolhotad av de män som lastade väskorna i hans lastbil.

Åtalas för grov narkotikasmuggling

Det är bara lastbilschauffören som åtalas för narkotikabrottet. De övriga två som ska ha lastat drogerna i lastbilen är inte med i åtalet.

Åklagaren åtalar mannen för grov narkotikasmuggling, och i andra hand för grovt narkotikabrott.

Det är riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet som driver fallet.

SVT har inte lyckats nå åklagaren för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer