Uppdrag granskning besöker tre Skånska kravgårdar som fåttanmärkningar av Länsstyrelsen. Foto: Länsstyrelsen

Smutsiga och sjuka djur på skånska Krav-gårdar

Publicerad

Att handla Krav-certifierad mat ska innebära att man köper den mest kontrollerade maten, och konsumenter är beredda att betala mer för god djuromsorg. Men Uppdrag granskning kan avslöja att det ser helt annorlunda ut på flera Krav-certifierade gårdar.

Uppdrag granskning besöker en Krav-certifierad gård i Skåne med både får och kor. Men bonden har sedan 2013 fått allvarlig kritik från Länsstyrelsen om att man inte följt djurskyddslagen.

Så sent som 2020 hittade inspektörerna halta får och smutsiga och sjuka djur som inte fått veterinärvård.

I över sju år har Länsstyrelsen konstaterat hur djurägaren på den här Krav-gården på punkt efter punkt inte följer djurskyddslagen.

På en Krav-gård i Skåne har Länsstyrelsen i åratal haft anmärkningar på djurhållningen där kor och får varit magra och smutsiga. Foto: SVT

Men trots det är gården fortfarande Krav-certifierad.

Enligt djurägarens pappa är det Länsstyrelsen som fått det hela om bakfoten, och säger att Krav kontrollerar gården varje år.

– De har inte uttalat ett ord om det, säger han.

Sjuka och magra djur

Ytterligare en Krav-certifierad gård i Skåne har anmärkningar från Länsstyrelsen gällande smutsiga djur i trånga utrymmen och som saknar skydd för väder och vind.  Bonden där vill inte lämna någon kommentar.

Länsstyrelsen har haft anmärkningar på att djuren bor för trångt och saknar skydd för väder och vind. Foto: SVT

En tredje gård har över 300 djur.

Länsstyrelsen anmärkte på skadade, sjuka och magra djur med dåligt foder. Djurägaren svarade att citat: “skulle inte få för mig att utfodra mer eller bättre eftersom det inte vore företagsekonomiskt försvarbart i dessa tider”.

Bonden ifrågasätter Länsstyrelsens kontroller och menar att de är felaktiga.

– De är med i Djurens rätt, säger han till Uppdrag gransknings reporter.

”Det är absolut inte acceptabelt”

I Uppdrag granskning har man hittat över 30 gårdar i Sverige som är certifierade Kravgårdar för djurhållning, och alltså ska sköta djurhållning strängare än lagen kräver, men på olika sätt brutit mot djurskyddslagen.

Men trots att Krav gör kontroller så förlitar de sig på att bönderna själva informerar dem om förelägganden och domar.

– De är skyldiga faktiskt, enligt Krav:s regler, att berätta om förelägganden eller om det är så vidrigt långt gånget att det är ännu större avvikelser. Så ska den informationen gå till kontrollföretaget. Och om det sker, eller när det sker, ska naturligtvis certifikaten dras tillbaka i sådana här ärenden, säger Anita Falkenek, vd på Krav.

Om de inte gör det då?

– Ja, om de inte gör det blir det ännu svårare att förhindra, liksom brister i djuromsorgen, säger Anita Falkenek.

Kravs vd, Anita Falkenek, ser allvarligt på bristerna på flera Krav-certifierade gårdar i Sverige. Foto: SVT

Anita Falkenek säger att de ska gå till botten och se om det finns brister i kontrollen och kontrollfunktionerna om det visar sig att bristerna stämmer.

– Då måste vi naturligtvis diskutera hur kan vi skärpa reglerna så att vi kan säkerställa att sådant här inte kommer igenom. Det är absolut inte acceptabelt, säger hon.

Se mer i kvällens Uppdrag Granskning klockan 20.00 på SVT1 eller på SvVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.