Region Skåne har köpt in 400 000 antigentest av den typ som nu stoppas på grund av falskt positiva svar. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Snabbtest stoppas i Skåne – gav falskt utslag

Uppdaterad
Publicerad

Ett snabbtest som Region Skåne köpt in från Wuhan i Kina gav felaktiga svar. Nu har Region Skåne stoppat användningen.

Det rapporterar tidingen Sydsvenskan på fredagen.

Region Skåne har köpt in 400 000 antigentest som tillverkats av Wuhan Unscience Biotechnology i Kina för mer än 9 miljoner kronor. På ett enda vårdboende gav testet felaktigt besked om att 13 redan vaccinerade personer hade covid-19.

Omfattande undersökningar har sedan visat att det inte berodde på felaktig användning av testet eller att proverna förvarats på fel sätt. När testet provats igen har det visat sig att träffsäkerheten ligger långt under de 99,2 procent som utlovas av tillverkaren.

Testerna har stoppats

Ingen annan region i Sverige har köpt in test av just den här typen, enligt Anne-Katrine Pesola, specialistläkare i mikrobiologi, vid Skånes universitetssjukhus. Hon säger till SVT att man får räkna med att det förekommer falskt positiva svar men inte i den här utsträckningen.

– Det är beklagligt och oväntat och vi har pausat testerna av den anledningen, säger Anne-Katrine Pesola.

Enligt Pesola har testerna endast använts på 53 personer på ett särskilt boende i Skåne, varav 13 fick falskt svar om att de var covidsmittade.

Medför nya risker

Magnus Rasmussen, infektionsläkare och forskare vid Lunds universitet, pekar på att falskt positiva svar medför både praktiska problem och risker.

– Tror du att du har covid drabbas du först av inskränkningar i ditt liv, som karantän. Men sedan kommer du ut och tror att du är immun utan att vara det. Du kanske väntar med att vaccinera dig i den tron och riskerar att få sjukdomen, säger han till Sydsvenskan.

Vill lämna tillbaka testerna

Region Skåne har nu stoppat användningen av snabbtesterna från Wuhan och börjat använda andra tester istället.

Kan ni reklamera testerna från Wuhan?

– Det är det vi försöker göra nu och vi för samtal med leverantören, säger specialistläkare Anne-Katrine Pesola vid Skånes universitetssjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet