Snart lyfter planen från Kristianstad igen

Publicerad

För drygt ett år sedan bestämde sig ett gäng affärsmän i Kristianstad – bland annat en Icahandlare och en tech-miljardär – för att starta ett flygbolag. I dag meddelade de att första flyget ska gå i slutet av mars.

Det blir första gången på två år som flygplatsen i Everöd utanför Kristianstad trafikeras av reguljärflyg. Sedan flygbolaget BRA stoppade sina avgångar till och från flygplatsen i mars 2020 har den använts enbart för ambulansflyg, Sjöfartsverkets helikopter och för privata flygningar.

– Det känns fantastiskt att det kommer i gång igen, säger Jonas Haak, vd för Kristianstad Österlen Airport.

Mest affärsresor

De som främst kommer resa är affärsresenärer, tror Carl-Henrik Dahlqvist, vd för Skåneflyg som är flygbolaget som kommer trafikera flygplatsen.

Har inte de sina möten digitalt nu istället?

– Jo, och det tror vi att de kommer fortsätta ha. Men vi tror att det kommer vara tillräckligt många som kommer behöva fortsätta flyga i de viktiga ärendena, där man fysiskt vill och behöver träffa folk för att bilda sig en uppfattning och göra affärer öga mot öga, säger Carl-Henrik Dahlqvist.

I videoklippet får du bland annat se ett ambulansflygplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.