Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattnet filtreras genom ett membran som är hundra gånger tätare än ett kaffefilter. Se projektledaren Therese Jephson berätta om projektet i klippet. Foto: Otto Johansson/SVT

Snart kan det vara slutspolat med dricksvatten – pilotprojekt i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Ett pilotprojekt i Lund hoppas kunna ändra på sättet vi använder dricksvattnet.

– Det är vårt viktigaste livsmedel, säger Therese Jephson som är projektledare på Rewaise.

I dag används dricksvatten till  bland annat tvättmaskiner, toaletter och för att vattna grödor och trädgårdar. Samtidigt råder under sommaren bevattningsförbud i flera skånska kommuner.

– Min bedöming är att i dag är människor mycket mer medvetna om att vi behöver hushålla med dricksvatten, säger Therese Jephson.

Tillsammans med universitet, kommuner och fastighetsägare testar man inom projektet sätt att rengöra regnvatten från exempelvis dammar så att det ska gå att använda till saker som inte kräver att vattnet ska kunna drickas.

Som kaffefilter

I Lund pumpar man upp vatten ur en damm, rengör det genom att filtrera det genom ett membran och pumpar tillbaka.

– Det funkar som ett kaffefilter men vårt membran är 100 gånger tätare, säger forskaren Frank Lipnizki från Lunds universitet.

För att vattnet ska gå att använda behöver det rensas på bland annat mikroplaster, bakterier och tungmetaller.

– Det gör vi tester på nu och hittills har vi tittat på mikroplaster och det fungerar. Nu ska vi börja kika på bakterier, säger Frank Lipnizki.

Installeras i fastigheter

Från och med nästa år ska projektet testas i större skala när det installeras på nybyggda fastigheter i Brunnshög i Lund och Segepark i Malmö.

– Ungefär 2025 kommer vi att ha konceptet utvärderat och klart och då hoppas vi också att vi kommer att ha en ny prototyp på gång som vi kan få ut på marknaden, säger Therese Jephson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.