Foto: TT

Snattade för 798 kronor – får 110.000 i böter

En 78-årig kvinna fick med sig två blusar från en butik i Löddeköpinge. Nu har Lunds tingsrätt dömt kvinnan för snatteri och beslutat att hon ska betala 110 000 kronor i dagsböter.

Händelsen inträffade i februari i år. Av domen framgår att den 78-åriga kvinnan sågs lämna klädbutiken i Löddeköpinge med två blusar på armen och strax utanför larmbågarna släppa plaggen på marken.

Inget larm utlöstes. Några besökare gjorde butiksbiträdet uppmärksam på händelsen och när hon tittade på filmen från butikens övervakningskameror kunde hon se vad som inträffat.

Trodde hon skulle svimma

Kvinnan hävdar att hon inte alls snattat och att hon inte vet hur plaggen kunnat följa med henne ut ur butiken. Hennes förslag är att blusarna fastnat på hennes kläder och sedan fallit av sig själva.

Orsaken till att hon rusade ut ur butiken var att hon kände sig illamående och trodde att hon skulle svimma. Blusarna är inte alls i hennes smak och skulle inte ens passa henne, hävdar hon enligt domen. Dessutom har hon god ekonomi och därmed inga skäl att snatta.

Men tingsrätten går på butikens linje. Butiksbiträdet kände igen kvinnan som dagen innan köpt plagg i samma storlek och samma märke som de snattade.

God ekonomi

Dessutom finns vittnen som styrker att kvinnan släppte plaggen utanför butiken och filmen från övervakningskamerorna. Galgarna som plaggen hängde på fanns kvar vilket styrker att blusarna slitits ned, menar tingsrätten i sin dom.

Trots att värdet på blusarna bara uppgick till 798 kronor totalt blir bötesbeloppet för kvinnan 110.000 kronor, 110 dagsböter på 1.000 kronor vardera, på grund av kvinnans goda ekonomiska förhållanden.

Kvinnan har rätt att överklaga domen fram till den 8 juni.  

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer