”Här, runt Tomelilla är det som värst med både snö och vind”, säger Andreas Karlsson som är snöröjare på Österlen. Foto: Patrik Cegrini

Snökaoset på Österlen: ”Över femtio snöröjare ute”

Uppdaterad
Publicerad

Snöfallet och blåsten gör att det är besvärligt i trafiken på många håll i Skåne. På Österlen är skolskjutsarna inställda idag och Trafikverket varnar för halt väglag på många håll.

– 2017 hade vi något liknande, men vi har inte sett det här på flera år, säger Andreas Karlsson som röjer snö på Österlen.

Hos polisen säger man att många håller sig hemma och de som gett sig ut verkar ha förstått att det är läge att ta det lugnt och hålla avstånd. Men Trafikverket har rödmarkerat stora delar av det skånska vägnätet på sin karta över trafiksituationen.

– De som röjer på de små vägarna kan ha det värre, men samtidigt har de inte samma prioritet att hålla så rent som vi, säger Andreas Karlsson.

Klass 1-varning från SMHI

SMHI har utfärdat en klass 1 varning för Skåne och säger att det kan komma upp mot 20 cm nysnö fram till onsdag kväll. Det kan tyckas vara ganska lite, men när snöfallet kombineras med blåst kan det ändå bli stora problem. På Österlen varnas det för vindbyar upp till 25m/s och i det öppna landskapet blåser snön upp över vägarna.

Inställda skolsjutsar

I Ystad, Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Skurup är skolskjutsarna därför inställda i dag. Det fortsatta ovädret gör att det bildas drivor och det är risk att köra fast, inte minst i eftermiddag när barnen ska hem igen.

Hur det blir på onsdagsmorgonen vet ingen än så länge. Föräldrar uppmanas att hålla koll på kommunernas hemsidor där det kommer information om det körs skolskjutsar imorgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.