Under fredagen föll det snö på flera håll i Skåne. Men under helgen väntas sol. Foto: TT

Snön faller i Skåne – risk för lokal halka

Uppdaterad
Publicerad

Det snöar i norra Skåne och det finns stor risk för lokal halka, framförallt i nordöst.

Det säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen som också bjuder på ett glädjebesked:

– I helgen blir det soligt.

Just nu faller säsongens första snö över norra Skåne medan södra delarna får regn med inslag av snö. Det är en del av ett nederbördsområde som drar österut och kommer att försvinna under fredagskvällen.

Snön ligger inte kvar

Chanserna att snön kommer att lägga sig är dock inte stora.

– Det är inte så troligt. Snöandet kommer att avta under dagen och det är marktemperaturen som avgör om den kommer att lägga sig. Och marken är uppvärmd nu efter en mild period, säger meteorolog Åsa Rasmussen.

Det som också påverkar är om det kommer stora mängder kalluft efter, men det ser det inte ut som nu.

Finns det risk för halka?

– Det kan det göra, men det är mycket lokalt i så fall. Störst risk är det i de nordöstra delarna, skulle jag tro, och framför allt under natten.

Solen på väg tillbaka

Årets november har varit solfattig i hela Sverige, och vid mätstationen i Lund har man bara uppmätt 15 soltimmar mot normala 52. Nu förbättras den statistiken något, det väntas nämligen klart väder:

– I helgen blir det soligt och fint i alla fall. Det kan vara värt att säga efter den solfattiga period vi haft nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.