Svarte Petter med psykiskt sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Andra skånska kommuner skickar sina psykiskt sjuka till ett behandlingshem i Simrishamn. Efter en tid lägger de även över betalningsansvaret på Österlenkommunen.

I Simrishamn finns Friaborgs vårdhem som tar hand om människor med psykiska funktionshinder. Tre av de boende på hemmet är från Simrishamn, 20 kommer från andra kommuner.

Vellinge kommun har lyckats bokföra sin patient som boende i Simrishamn och Ystads kommun håller på att göra detsamma, även om det senare fallet ska prövas av Högsta förvaltningsrätten.

– Jag är mycket kritisk till att Ystad och Vellinge gör på det här sättet. Jag tycker det är helt fel, säger socialchefen Roland Persson.

Kostnaden för att ha en person boende på hemmet under ett års tid är 700.000 kronor. För Simrishamn blir det dyrt om övriga kommuner också försöker skriva över sina patienter.

John Andersson, ordförande RSMH-Österlen, är också mycket kritisk till att kommuner på det här sättet försöker bli av med kostnaden för ”sina” sjuka.

– Personer med psykiska funktionsnedsättningar är ett av samhällets svagaste grupper. Förutom en ofta svår och invalidiserande sjukdom befinner de sig i regel i ett trängt socioekonomiskt läge och har svårigheter att kunna hävda och försvara sin egen sak. Genom den här åtgärden hamnar de om möjligt ännu längre ner, när det gäller social status: de blir verkligen samhällets Svarte Petter, skriver han i ett mejl till Sydnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer