Socialdemokraterna ser ut att fortsätta styra Bromölla. – Vi återkommer med vilka samarbetspartner det blir, säger Jenny Önnevik (S). Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Socialdemokraterna ser ut att ta makten i Bromölla

Uppdaterad
Publicerad

Koalitionen mellan SD, M och KD har spruckit, och Socialdemokraterna ser ut att ta makten i Bromölla. På måndagskvällen erövrade S både ordförandeposten och vice ordförandeposten i kommunfullmäktige.

– Vi känner ett ansvar för kommunen som måste styras, säger Jenny Önnevik (S).

Redan i början av fullmäktigemötet stod det klart att något var på gång. För bara en månad sedan såg det ut som att Sverigedemokraterna skulle ta över Bromölla tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Men när Socialdemokraterna knep både ordförandeposten och vice ordförandeposten i fullmäktige, pekade det i en annan riktning.

– Valet av presidiet ger en indikation på det nya styret, skrev Filip Persson (SD) i ett sms till SVT i en av de många ajourneringarna denna fullmäktigekväll. 

Ska styra i minoritet

Den senaste mandatperioden i Bromölla har varit rörig. Först försökte Sverigedemokraterna styra, men lämnade 2020 över till ett minoritetsstyre bestående av de fem partierna S, C, L, KD och V. 

Kommunstyrelsens ordförande har sedan dess varit Jenny Önnevik (S). 

– Det är en allvarlig situation med lågkonjunktur, inflation och krig i Ukraina. Vi behöver ha ett styre i Bromölla, säger Jenny Önnevik (S) och bekräftar att hon är beredd att sitta kvar vid rodret. 

Socialdemokraterna har endast tolv mandat. Med vilka partier kommer ni att samarbeta? 

– Vi kommer att återkomma till detta. Senast till nästa kommunstyrelsemöte.

Men det blir inget majoritetsstyre? 

– Nej, det blir det inte, säger Jenny Önnevik. 

SD-koalitionen sprack

I senaste valet fick Socialdemokraterna tolv av de 41 mandaten i fullmäktige. Partiet blev största parti, men länge såg det ut som att kommunen skulle styras av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. ”Förhandlingarna går bra,” sa Sverigedemokraternas Filip Persson till SVT Nyheter i september.  

Men något gick snett. Enligt Mikael Efverman (M) handlade det om Moderaternas önskan att införa så kallade tillitsbaserad styrning. För att gå med på detta lade SD fram en lista med nio krav, som Moderaterna inte ville gå med på.  

Filip Persson (SD) i sin tur beskriver Moderaterna som kompromisslösa.  

– De ratade hela vår lista med konkreta åtgärder. Då hade vi inget annat alternativ än att gå i opposition, säger Filip Persson (SD) till SVT. 

Under mötet talade många om väntande kärva ekonomiska tider. Men någon skattehöjning blir det inte, då fullmäktige på måndagskvällen beslutade om oförändrad skattesats. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.